Shutterstock: PixieMe

Shutterstock: PixieMe

EU gaat CO2 opslaan in lege vliegtuigen en die naar ander continent vliegen

De Europese Unie maakt zojuist een nieuw beleid bekend om klimaatverandering tegen te gaan. CO2 wordt opgeslagen in lege vliegtuigen van Lufthansa, die vervolgens 18.000 keer naar een ander continent vliegen. “Meer tijdslots, minder CO2.”

“Wij moeten met meerdere dingen rekening houden: luchtvaartmaatschappijen moeten in Europa een bepaald aantal vluchten per jaar maken om hun landingsrechten en tijdslots te behouden, en tegelijkertijd moeten wij onze klimaatdoelen halen”, vertelt Ursula von der Leyen. “Dan is dit de perfecte oplossing. Een win-win-situatie.”

Daarnaast is er nog een belangrijk voordeel: omdat de opgeslagen CO2 in de lege Airbus-vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappijen weer wordt vrijgelaten als ze in bijvoorbeeld Noord-Afrika, Zuid-Oost-Azië of Zuid-Amerika zijn geland, is deze CO2-opslag in tegenstelling tot andere vormen van ‘carbon capture’ onuitputtelijk. “We kunnen dit zoveel blijven doen als we denken dat nodig is. Sterker nog, we krijgen er op Schiphol alleen maar meer landingsrechten voor.”

Volgens Von der Leyen is mede hierom de keuze vanuit de Technische Universiteit Delft om Frans Timmermans een eredoctoraat te geven, zeer begrijpelijk. “Maatregelen als deze laten zien dat duurzame ontwikkeling ook rendabel kan zijn. Ik geef toe, die foto’s van lege vliegtuigen zien er niet best uit, maar wat mensen niet zien is dat die vliegtuigen tjokvol CO2 zitten. Daarbij is het ook erg belangrijk dat de burger zijn verantwoordelijkheid blijft nemen: voor ieder vliegticket dat jij niet koopt, kunnen er tientallen kilo’s CO2 worden opgeslagen en gedumpt op een plek heel ver weg van hier. Dat is volgens mij de EU Green New Deal.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je hebt geen flauw idee of ik ben gevaccineerd of niet. En ik heb ook geen zin om daar iets over te zeggen. Ik wil alleen maar een potje tennissen! #tennissenvoorfreedom

gravatar

De vraag s niet of je gepri(c)kt bent, maar of je HOY worsten hebt genuttigd. Zo ja, dan wacht een nog zwaardere schorsing
#KillHoy

gravatar

De lezers zullen het prettig vinden als Maitreya het voorbeeld geeft.
Daarvoor kan hij vuurwerkbommen die zijn overgebleven van de nieuwjaarsviering, goed gebruiken. Dus verzoek ik eenieder het overgebleven vuurwerk hem toe te sturen.

gravatar

Taxi’s? Je bedoelt zo’n Mercedes met een Turk voorin? Haha. Nee. Wij hebben auto’s met chauffeur. Die laat ik vanuit Brussel naar Rotterdam rijden om me daar van het vliegveld op te halen.