Shutterstock - Piotr Piatrouski

Shutterstock - Piotr Piatrouski

Immorele voetballers willen volgend jaar afreizen naar handelspartner Nederland

‘Walgelijk, dat land koopt groenten en fruit van ons’

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het WK voetbal in Qatar. De spelers zijn ook daadwerkelijk van plan om volgend jaar af te reizen voor het hoogtepunt in hun carrière, hoewel Qatar een handelspartner en diplomatieke bondgenoot van Nederland is.

“Onaanvaardbaar en immoreel”, zegt Marjan Kamstra, de Nederlandse ambassadeur in Qatar. “Wij hebben onlangs nog onze ambassade in Afghanistan naar Doha verhuisd omdat onze regering Qatar beschouwt als een stabiele factor in de regio waarmee het zinvol samenwerken is. En in zo’n land wil Virgil van Dijk voor het eerst een eindronde meemaken? Schaamteloos.”

“Nederlandse bedrijven exporteerden in 2019 voor 48 miljoen euro aan groenten en fruit naar Qatar”, vertelt voorzitter Kees Wantenaar van branchevereniging GroentenFruit Huis. “Laat dat even op je inwerken. Dat land koopt groenten en fruit van ons. En toch gaat Memphis Depay daar op de ideale leeftijd voor een voetballer proberen te schitteren op het hoogste podium van het mondiale voetbal. Ik vind het walgelijk.”

Wantenaar hoopt dat de voetballers zich nog bedenken. “Natuurlijk is het jammer om een toernooi te missen dat je misschien maar één keer in je leven kunt spelen. Maar er is ook nog zoiets als ethiek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ga volgend jaar niet mee naar Qatar. Het is mij daar te heet.
Ik ben benieuwd hoeveel voetballers de zandwoestijn zullen overleven Hopelijk meer dan de slaven die de stadions hebben gebouwd.
Ik geef daarom liever geen commentaar, als je het niet erg vindt, Sonja.

gravatar

Vooral de combinatie is stuitend: leden van de FIFA omkopen om in een klimaat te gaan spelen dat totaal ongeschikt daarvoor is.
Voor de wedstrijden zelf is dan de truc bedacht om in de winter te gaan voetballen, maar het laten bouwen van stadions is echt te schandalig voor woorden in die bloedhitte.

gravatar

Heeft Noorwegen het slimmer aangepakt. “Strijdend” ten onder gaan en dan lekker thuisblijven met de derde plek.
Portugal, Italië en Rusland doen het subtieler. “Eervol” tweede worden, b.v. door een eigen doelpunt, en dan de play-offs verprutsen, schat ik zo in.

Reageer