punghi / Shutterstock

punghi / Shutterstock

Europeanen vluchten massaal naar andere continenten vanwege dreigende migratiecrisis

Tienduizenden Europeanen zijn op de vlucht geslagen naar Afrika en Azië vanwege de dreigende migratiecrisis. Nu Wit-Rusland grote groepen asielzoekers de EU-grens over jaagt, proberen wanhopige vluchtelingen via verschillende routes het continent te verlaten.

“Ik heb 2015 meegemaakt”, zegt een Oostenrijker die met zijn hele gezin op een gammel bootje is gestapt dat hem van het Griekse eiland Lesbos naar Turkije moet brengen. “Het was verschrikkelijk. Europa werd overspoeld. Er zaten Syriërs op de stations en we maakten ons zorgen over de kosten van de sociale zekerheid. Dat nooit meer.”

Ook Nederlandse vluchtelingen proberen via Lampedusa, Sicilië en de Canarische eilanden naar Noord-Afrika te reizen, om te ontkomen aan overvolle asielzoekerscentra en emotionele gemeenteraadsvergaderingen over nieuwe opvanglocaties. Mensensmokkelaars laten ze woekertarieven betalen voor die levensgevaarlijke reis. “Ik kom zelf uit Harskamp”, zegt een jongen. “Maar ik ben hier ook met mensen uit Ter Apel, en mensen die een villa hadden in Oegstgeest, waar dagelijks statushouders door de wijk liepen. Ondanks onze verschillen zijn we allemaal op zoek naar hetzelfde: een veilige plek waar wij ons leven kunnen opbouwen.”

“Je ziet beelden van vluchtelingen en je denkt altijd dat het jou nooit zal overkomen”, zegt Annemieke Verdel uit Naarden, die asiel hoopt te krijgen in Soedan. “En nu zitten we zelf in een tent aan de Servische grens. Nu ik weet hoe het is om huis en haard achter te laten omdat je simpelweg niet anders kunt, wou ik dat ik vroeger wat milder was geweest voor vluchtelingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

★★★★★

Wie Baudet (en Wilders? – Red.) zo boos weet te maken, dat hij zijn obligate Latijnse spreuk vergeet, verdient een goede waardering.

Dus vijf welverdiende sterren voor Rudolf Julius en de complimenten van mijn zus Betsie. (Waarschijnlijk niet van Sonja’s broer Jan-Pieter, recensent bij de Telegraf – Red.)

Reageer
gravatar

Dit bericht is NIET lachwekkend voor autochtonen die hier al duizenden jaren wonen, maar uiterst leuk voor allochtonen die hier nog maar net zijn.
Foei meneer Julius
Wij willen daarom niet langer vage kennissen, maar voortaan onbekenden van De Speld zijn.

Ook namens mijn beste vriend Geert (Wilders – Red.)

Reageer
gravatar

Is er nog plek op de boot? Onder het juk van schoolmeestertjes Mark, Hugo (on gekozen) en Ferd (on gekozen) snak ik naar een land met een gedragen leider, zoals Noord Korea. Hier doet het kabinet niet wat het volk wil, maar daar wil het volk wat de leider wil.

Reageer
gravatar

Als gevaccineerde snap ik uw bebrabbel niet. Blijkbaar bent u zeer tevreden met die domme clowns. Heeft u steekpenningen ontvangen? Of salaris van de RVD? Of een gratis QR code om hoestend mee te fuiven?