Amverlly / Shutterstock

Amverlly / Shutterstock

Rita (56) heeft accent: Lucky Strike

Nederland kent veel verschillende dialecten met de daarbij horende accenten. Van het Gronings in het noorden tot het Zeeuws en West-Vlaams in het zuiden. Hier tussenin zijn wel een aantal vreemde eenden in de bijt, zoals de 56-jarige Rita uit Alphen aan den Rijn. Zij spreekt namelijk: Lucky Strike.

“Veel mensen vragen vaak ‘waar kom jij vandaan dan Rita?’ of ‘het klinkt alsof je hier niet uit de buurt komt hè’ zeggen ze dan, en dan moet ik elke weer uitleggen dat ik gewoon van hier ben”, vertelt Rita. “Je voelt je al snel minder welkom, maar ik spreek gewoon zoals wie ik ben. Als mensen mij niet goed kunnen kunnen verstaan: so what? Pech gehad dan maar. Kuch.”

Rita is niet van plan zich aan te passen aan de mensen in de regio. “Genoeg mensen in mijn omgeving spreken ook verstaanbaar Lucky Strike. Mijn dochter bijvoorbeeld, al is ze nog maar een paar jaar bekend met het accent. Het groeit ieder jaar meer op je, totdat je het op een gegeven moment nooit meer kwijtraakt. Het zit denk gewoon in de familie.”

Rita mompelt nog wat laatste zinnen, maar ook wij kunnen niet meer helemaal ontcijferen wat ze precies zegt. Pas als ze naar de aansteker op tafel wijst, hebben we door dat ze om een vuurtje vraagt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *