Rutte en Kaag plaatsen vraagtekens bij 'haastig' Duits coalitieakkoord

Rutte en Kaag plaatsen vraagtekens bij 'haastig' Duits coalitieakkoord

5 partijen vormen 1 fractie: formatie klaar

‘Onderhandelen is verder niet nodig’

VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks gaan samen verder als één fractie: de VVD. De formatie is daarmee in een stroomversnelling terechtgekomen; die is meteen afgerond.

De betrokken partijen voelden de afgelopen weken steeds meer de druk om tot een kabinet te komen. Premier Rutte zegt dat het snel ging toen ze eenmaal hadden besloten één fractie te vormen. “De verschillen waren groot, maar als fractie zijn we het over alles eens. Klimaatbeleid? Allemaal eens. Immigratie? Eens. Zorg? Helemaal voor. En de begroting? Nou misschien nog even een blik op werpen. Maar dit gaat hartstikke vlot.”

Kersverse VVD’er Jesse Klaver vertegenwoordigt nu de linkervleugel van de partij. “Wij willen dingen bereiken voor onze kiezers en dit was de enige manier om de fractie naar links te krijgen.” Wopke Hoekstra van de VVD is daar erg tevreden over. “Ik hou ervan als er tegenspraak is binnen de partij. Het houdt iedereen scherp maar je wordt het sneller eens als je in dezelfde fractie zit.”

“Dit is het mooie aan onze democratie”, zegt Mark Rutte van de VVD. “Al die verschillende geluiden, die op een of andere manier met elkaar moeten samenwerken om vervolgens die verschillende geluiden opzij te zetten en één fractie te vormen met één mening.” Daar sluit VVD’er Lilianne Ploumen zich bij aan. “Wat Rutte zegt, inderdaad.”

Het is nog niet duidelijk of de leden van alle partijen akkoord gaan. “Dat lijkt me verder een formaliteit. We zijn er allemaal een hoop zetels op vooruit gegaan. Ze zullen staan juichen op de partijcongressen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uiteindelijk zijn wij allemaal voor meer immigranten, meer windmolens, duurdere auto’s, hogere belastingen, flexibeler arbeidscontracten, het koningshuis, de energietransitie en rijkere rijken. Samen tegen U. Daarom: Eén Pot Nat Nederland!

Reageer