Shutterstock / Monkey Business Images

Shutterstock / Monkey Business Images

Researchafdeling FvD spit verwoed 4000 pagina’s door op zoek naar grafiekje om uit verband te kunnen rukken

Hij was duidelijk geweest. “Ik ga hier niet weg voor we wat gevonden hebben”, had hij gezegd. Hij is Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Op de kantoorvloer van de researchafdeling van de partij wordt al meer dan vierentwintig uur met man en macht gezocht naar een grafiekje in het klimaatonderzoek dat uit zijn verband gerukt kan worden. De volledige vierduizend pagina’s van het recent gepubliceerde IPCC-rapport worden ondersteboven gekeerd. 

“Er moet iets zijn!” schalt het door de ruimte die zich vult met geluiden van omslaande papiertjes en toetsaanslagen. “Blijven zoeken! Draai de grafieken desnoods om!” Achterin de ruimte gaat weifelend een handje omhoog. “Meneer Baudet?” stamelt een jonge knul met een bril. “Wat nou als we deze tabel pakken en dan de variabele op de y-as weggummen en er iets anders neerzetten?” Even is het stil. Het hoofd van Baudet loopt rood aan. “EN DIE STIJGING VAN DE ZEESPIEGEL DAN” brult de partijleider in het oor van de jongeman. “M-m-maar meneer, het bewijs is overal onomstotelijk, we hebben alles al vier keer bekeken.”

Met zijn handen op zijn rug ijsbeert Baudet door het pad tussen twee aaneengesloten rijen met bureaus, tot hij halt houdt. Hij briest. “KAN NIET”, gilt hij als hij zich weer tot de jongeman met bril wendt. “Wat is klimaatverandering Van Zanten? He? Wat is het?” vraagt hij haast pesterig. “Een hoax meneer”, klinkt het nederig. “Ik hoor je niet!” “Een hoax meneer Baudet!” “Juist ja, een hoax! En nu weer aan het werk!” 

Hoofden duiken weer omlaag. Nog driftiger worden pagina’s omgeslagen. Er moet ergens een grafiekje, een tabelletje zijn waarmee de partij alle conclusies uit het rapport met behulp van één tweetje van tafel kan vegen. En ze zullen hem vinden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *