Studio Speld

Kabinet presenteert routekaart voor acceptatie van corona

Het demissionaire kabinet presenteert vandaag een routekaart voor de acceptatie van corona in de samenleving. Het kabinet verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft en corona zich definitief nestelt in de samenleving zonder nieuwe lockdowns.  

De routekaart bestaat uit 4 fasen: ontkenning, verzet, verdriet en uiteindelijk: acceptatie. Op de routekaart kun je precies aflezen in welke fase we ons bevinden en welk gedrag daarbij gepast is.

1. Ontkenning
Een logische eerste stap in het proces is ontkennen dat het bestaat. Dit is op zich niet de juiste manier om om te gaan met het probleem, maar het is niet ongewoon of vreemd dat we niet willen inzien dat er een probleem is. Veroordeel deze fase dus niet, maar omarm dat het je overkomt. Voorbeelden van zinnen die je kunt zeggen tegen vrienden: ‘als we allemaal gevaccineerd zijn, dan is er niks aan de hand’ of ‘het is maar een griepje’.

2. Verzet
De natuurlijke reactie is om na de erkenning gevoelens van boosheid te hebben. Hoe herken je dat je in deze fase bent beland? Je gaat de regering verwijten dat er te vroeg versoepeld is, geeft de jongere generatie de schuld en sommige mensen richten hun woede expliciet op Hugo de Jonge via Twitter.

3. Emoties
We zijn al een eind met het verwerken van de nieuwe werkelijkheid. Maar voordat we deze zomaar kunnen accepteren, moeten we wel iets met de emoties die komen kijken bij het accepteren van die verandering. In deze fase laat je je emoties dan ook de vrije loop. Verdriet, angst en opgekropte geilheid zullen zich meester maken over ons allen. En dat is prima. Laat gaan.

4. Acceptatie
We zijn er klaar voor om te accepteren dat corona here to stay is. Als er nauwelijks meer virologen bij Op1 zitten, weet je dat we in deze fase zijn beland. Corona is onderdeel geworden van ons dagelijkse dieet aan virussen, af en toe een prikje en veel mensen krijgen het zo nu en dan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De CDA heeft al teveel christelijke feestdagen. De beurt voor het voorstellen van een nieuwe feestdag is nu aan de ongelovige meerderheid. Eerlijk is eerlijk.