Wie zijn de tegenstanders van Oranje, deel 2: Oostenrijk

Wie zijn de tegenstanders van Oranje, deel 2: Oostenrijk

Natuurlijk heeft Nederland gevestigde spelers als De Jong, Depay, De Ligt en Wijnaldum, maar Oostenrijk heeft ook een team. Bondscoach Franco Foda, niet te verwarren met de pornoacteur met hetzelfde pseudoniem, heeft gekozen voor een selectie van spelers die allemaal een achtergrond hebben in Oostenrijk en ook nog eens dezelfde taal spreken. Dat geeft ze een voorsprong op Nederland, waar alleen Marten de Roon een woordje Oostenrijks spreekt en Quincy Promes de enige is die – verdienstelijk, dat moet gezegd – kan jodelen.

Zijn hoge klassering op de vaccinatieranglijst heeft Oostenrijk te danken aan het feit dat het ontzettend veel spuiten in armen heeft gezet, typerend voor de ‘niet lullen, maar prikken’-mentaliteit van een havenstad als Innsbruck. Dat zie je terug in het veld: weinig teams op dit toernooi zijn zo immuun als Oostenrijk. Dat maakt het een ploeg om rekening mee te houden.

De coach

Wie aan Oostenrijkse leiders denkt, denkt natuurlijk meteen aan ‘generalissimo’ Franco Foda. Foda is een bevlogen coach die Oostenrijk al naar meerdere eindsignalen leidde. Niet alleen tegen zwakkere broeders als Noord-Ierland en de Faeröer, maar bijvoorbeeld ook onlangs nog tegen het grote Engeland.

Blikvanger

Blikvanger in de formatie van Foda is de doelman: Daniel Bachmann. In tegenstelling tot de meeste van zijn medespelers heeft hij de superkracht om een bal in zijn handen te kunnen pakken. Dit is ontzettend belangrijk in het bestrijden van tegenaanvallen en al het andere kwaad in de wereld. Bachmann is bovendien beter dan zijn ploeggenoten in staat om daadwerkelijk een blik te vangen. Hou deze man in de gaten.

Voorspelvisstick

Wat vindt onze voorspelvisstick van de kansen van Oostenrijk?

Toen hij zich liet invriezen met de vraag of we hem weer tot leven wilden wekken op het moment dat Oostenrijk zich weer zou plaatsen voor een EK, oogde de voorspelvisstick scherp, fris en potentieel knapperig. Toen we hem deze week weer ontdooiden was hij verward en onrustig. We moesten hem uitleggen dat we midden in een pandemie zitten en het al 2021 is. Sindsdien wantrouwt de spiritueel aangelegde gepaneerde traktatie alles behalve Oostenrijk. Hij loopt al urenlang te ijlen over het aanstaande kampioenschap van de Oostenrijkers. We proberen hem met man en macht bij zinnen te krijgen, maar helaas hebben we voor nu geen accurate voorspelling voorhanden. Onze excuses voor het ongemak.

Cirkeldiagram: enkele cijfers over Oostenrijk

De visie van datajournalist Peter Wit: hoe gaan ze spelen? Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten over expected goals? Spelen ze via de flanken, met voorzetten, of juist veel door het midden? Hoe zit het met de halfspaces?

“Zal mij benieuwen. Nog weinig van gezien. Doen veel voorzetten volgens mij. Keeper niet best. Komt niet over de middenlijn. Wel weer zin in het EK hoor. Pilsie erbij. Lekker voetbal kijken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *