Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Recordaantal wielrenners geteld tijdens de jaarlijkse wielrennerstelling

Er is dit weekend een record aan wielrenners geteld tijdens de Nationale Wielrennerstelling. Zo’n 300.000 Nederlanders telden al dan niet vrijwillig mee. In totaal werden 5 miljoen fietsers geteld.

Na een strenge en lange winter was er even hoop dat de soort gedecimeerd zou zijn, maar dat bleek voorbarig: de wielrenner heeft het koude weer in grote getalen overleefd. De soort heeft zichzelf waarschijnlijk in leven gehouden door te klapschaatsen en binnenshuis beschutting te zoeken met Zwift-installaties en virtuele bergetappes.

Het vaakst gespot werd de groene Bianchi, een soort die zich laat kenmerken door een mintgroene fiets en graag pronkt met uitbundige selfies. “Ik zag binnen drie uur wel veertien groene Bianchi’s”, zegt de 37-jarige vrijwilliger Robert Zijspan. “Net nog piepte een wel heel fors exemplaar met z’n koppie boven de schutting uit. Die heeft niks te lijden gehad onder het koude voorjaar, dat is te zien. Prachtig, dat felle groen op het frame en de driekleur op de pootjes.”

Het valt Zijspan verder op dat ook de vrouwtjes zich steeds meer durven te laten zien. “Voorheen zag je die amper, met hun zwarte schutkleuren en vlinderstuur. Ik heb het idee dat ze meer durven, misschien omdat het rustiger is geworden door de coronacrisis. In hele colonnes trekken ze nu voorbij, hun fietsen glanzend in de olie. Bij mooi weer komen ze graag naar het kanaal hier verderop om een beetje te badderen, witbier en haring bij elkaar te scharrelen en foto’s van elkaar te maken. Dat is dan weer onderdeel van een spectaculair baltsritueel, waarbij de mannetjes en vrouwtjes elkaar in de avond opzoeken op Strava. Er moet dan eerst weken gekwetterd worden over afstanden en snelheden, voor het mannetje overgaat tot actie. Geweldig om te zien.”

Tijdens de Nationale Wielrennerstelling zijn ook de boswielrenner, de wielklever, de ‘boomer zonder helm’ en ‘vrouw die niet uit klikpedaal komt’ bijzonder vaak gespot.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uitgelekt! Volgend jaar is er een mondkapjestelling en het jaar daarop een fruitvliegjestelling. Dan een wolkentelling. Vervolgens een talkshowafleveringentelling. Vervolgens een tweettelling. En als we uitgeteld zijn komt er tot slot een tellingentelling.

Reageer
gravatar

Dit keer bevat de tekst niet veel, zelfs niet teveel, maar veel te veel woorden. Als Corrie v.H. dit bericht zou gaan lezen, zal ze weer door een gespecialiseerde oogarts geholpen moeten aan het pijnlijke pikogen-syndroom. Dat kunnen jullie haar niet aandoen

Reageer