Shutterstock.com / Studio Speld

Klarna laat mensen na twee aanmaningen voortaan automatisch met nier betalen

Met het Zweedse betaalbedrijf Klarna kunnen mensen bij online winkelen achteraf betalen. Betalen via Klarna is vooral aantrekkelijk voor mensen die geen zicht op hun financiële situatie hebben, regelmatig kleding bestellen die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven en die binnenkomende aanmaningen hardnekkig negeren. Omdat de aanmaningen snel oplopen heeft het Zweedse bedrijf iets nieuws geïntroduceerd: na twee betalingsherinneringen staan gebruikers automatisch een nier af.

“In het nieuws zie je veel schrijnende verhalen van mensen die door uitgestelde betalingen een ernstige schuld krijgen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “Als de aanmaningen binnenstromen kan een bedrag van een paar honderd euro verrassend snel uitgroeien tot een schuld van tienduizenden euro’s. Dat willen wij niet op ons geweten hebben.”

Daarom stuurt Klarna na twee betalingsherinneringen een geaccrediteerd chirurg op de schuldenaar af. “De gebruiker hoeft in principe niets te doen, behalve even diep in het kapje in- en uit te ademen en dan langzaam van twintig naar nul te tellen. Van alle ingezamelde nieren doneren wij tien procent aan mensen die op de wachtlijst staan om een donornier te ontvangen.”

Als iemand al eerder via Klarna gewinkeld heeft en niet meer over twee gezonde nieren beschikt zijn er volgens het bedrijf nog tal van andere opties. “Haar, hoornvliezen, huid – allemaal dingen die mensen prima kunnen missen”, meent Klarna. “Zo kan iedereen zorgeloos blijven winkelen en voorkomen we dat onze klanten drie jaar later hun huis kwijtraken omdat ze een paar kalfsleren laarzen en een bikini niet betaald hebben. Win-win.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *