Beeld: NOS

Kabinet presenteert minister van Tegenmacht

In navolging van het notulendebat op donderdag heeft het kabinet besloten een nieuwe ministersfunctie te introduceren: de minister van Tegenmacht. Het nieuwe ministerie zal verantwoordelijk worden voor de controlerende rol van de Tweede Kamer.

Mark Rutte presenteerde vandaag het nieuwe departement. ‘‘Tegenmacht is essentieel in de politiek, maar de meeste Kamerleden hebben het er simpelweg te druk voor. Op deze manier hebben we iemand die zich daar volledig op kan storten. Met een nieuwe minister van Tegenmacht, kan de regering de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het dualisme.’’

De nieuwe minister krijgt de beschikking over een ministerie van Tegenmacht met duizenden ambtenaren, woordvoerders en communicatie-adviseurs. ‘‘Een van de belangrijkste redenen dat de Tweede Kamer zijn controlerende functie niet kan uitoefenen, is omdat het de Kamer nu juist aan dit soort machtsmiddelen ontbreekt. Als een ministerie die verantwoordelijkheid over kan nemen, kan de Kamer zich concentreren op zijn kerntaken, zoals het goedkeuren van wetgeving.’’

Volgens Rutte kan het nieuwe ministerie de bestaande ministeries bovendien een hoop werk uit handen nemen. ‘‘Alles wat te maken heeft met de controlerende macht van het parlement zal voortaan afgehandeld worden door het ministerie van Tegenmacht. Dat betekent dat bijvoorbeeld Financiën of Justitie geen tijd meer kwijt hoeven te zijn met het beantwoorden van Kamervragen of het zwartlakken van onwelgevallige informatie. Zo hopen we dat de ministeries elkaar kunnen ondersteunen.’’

Wie de eerste minister van Tegenmacht wordt, wordt later duidelijk. In de Haagse wandelgangen wordt vooral de naam van Wouter Koolmees veel genoemd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij nader inzien lijkt het me beter om het ministerie van Tegenmacht op te laten gaan in Algemene zaken. Wel komt er een ministerie van Vertrouwen wat er op moet toezien dat de Kamerleden rap meer vertrouwen in de minister president krijgen. Kamerleden die niet voldoen kunnen dan een motie van Wachtgeld tegemoet zien. Kamerleden van coalitiepartijen kunnen tevens een mooie functie tegemoet zien als bijvoorbeeld burgemeester, commissaris, of als dikbetaalde voorzitter van het een of ander.

Reageer
gravatar

Francesco Machiavelli is een nakomeling van Niccolò Machiavelli. Hij zou een goede Minister van Tegenmacht zijn. Hij is weliswaar een Italiaan, maar zijn grote afstand van de Nederlandse politieke cultuur is een enorm voordeel.

Reageer
gravatar

Wouter Koolmees (D66) heeft economie gestudeerd. Economie leert hoe de overheid armen arm houdt en rijken snel rijker maakt. Hij is daarom niet succesvol als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is geschikter om straks premier Rutte te ontlasten als minister van Tegen-Tegenmacht.

Reageer
gravatar

Mark Rutte zou een goede keuze zijn. Hij is de man die anderhalve maand geleden met de meeste stemmen de Tweede Kamer in is gekozen: de aangewezen persoon om het Ministerie van Tegenmacht te leiden in mijn optiek.

Reageer
gravatar

Wat raar dat VVD stemmers op Mark hebben gestemd. De rest van de VVD lijst bestond nochtans uit intern gerenommeerde beleidsmedewerkers van Mark.