Beeld: NOS

Grote vraag in het debat vandaag: hoe snel gaat Rutte het overleven?

Opnieuw wankelt Mark Rutte. De minister-president moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over een overleg in de ministerraad waar op laatdunkende wijze werd omgegaan met het parlement. De grote vraag is: hoe snel wordt duidelijk dat Rutte het allemaal weer gewoon overleeft?

“Rutte heeft een heel groot probleem”, zegt politiek analist Roel Schreinemachers. “We hebben in Nederland een politiek systeem waarin het kabinet verantwoording moet afleggen aan de Tweede Kamer, uit de gespreksnotulen blijkt dat de kabinetsleden ervanuit lijken te gaan dat zij juist de Kamer tot de orde moeten roepen. Dat is politiek gif. Het is niet ondenkbaar dat pas aan het begin van de avond duidelijk wordt dat hij het zal overleven. Dat zou echt een worst case scenario zijn.”

Het debat doet denken aan het Omtzigtdebat van vorige maand, waarin het lang onduidelijk was hoe laat de Tweede Kamer Rutte zou vergeven. Toch is er een belangrijk verschil, zegt Kustaw Bessems van de Volkskrant. “Volgende keer wisten we niet zeker of de coalitiepartijen aan boord waren. Inmiddels is duidelijk dat Christenunie en D66 net zo rot zijn als de VVD. Wat mij betreft is de grote vraag dan ook niet hoe snel Rutte het gaat overleven, maar hoe makkelijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ga nu in het pleehok op zoek naar een nieuwe rol. Als een Kamerlid dan commentaar op mij heeft prop ik zijn of haar smoel vol met pleepapier. Goede tip van El Tjeenko

Reageer
gravatar

Beste Geert, er zijn veel meer nederlanders die niet achter je staan, dan de nederlanders waar je voor staat.