Studio Speld / Shutterstock

Mark Rutte wordt jihadist, VVD zakt één zetel in peilingen

Mark Rutte heeft zich bekeerd tot de islam en gaat voortaan de jihad voeren. De nieuwe koers zorgt voor een lichte rimpeling in de peilingen: de VVD verliest één zetel.

Een kleine rondgang door het centrum van Breda leert dat veel mensen inderdaad niet van mening zijn veranderd over de premier. “Hij wil de Sharia invoeren, maar dat neemt niet weg dat hij Nederland best aardig door de crisis heeft geleid”, zegt de 40-jarige Marieke. “Hij heeft zich een waardig staatsman getoond. Bovendien: wie gaat het anders doen?”

Even verderop duwt de 28-jarige Carl een kinderwagen voort. Ook hij gaat op Mark Rutte stemmen. “Hij wil Nederland omvormen tot een islamitische staat en alle ongelovigen ombrengen? Ik vind het niet het juiste moment om elkaar op dit soort kleinigheidjes aan te vallen. We zitten in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Daar moet het nu over gaan.”

De oppositie in Den Haag staat vooralsnog niet te springen om Rutte aan te pakken op zijn anti-westerse denkbeelden. Volgens politiek duider Tom Jan Meeus heeft dat alles te maken met de huidige gezondheidscrisis. “Alle linkse partijen hebben het afgelopen jaar intensief samengewerkt met Rutte om corona te bestrijden. Ze zijn bang hypocriet gevonden te worden als ze nu ineens kritiek gaan leveren op Ruttes plan om de oorlog aan Israël te verklaren of vrouwen hun kiesrecht te ontnemen. Ze zitten zo vlak voor de verkiezingen in een lastige spagaat. En Abu Rutte al-Hollandi profiteert daarvan.”

Dit artikel staat in ‘2021: Opnieuw een jaar’, hét jaaroverzicht van De Speld. De allerbeste artikelen van De Speld in één boek, inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord van Sywert van Lienden en een spiekbriefje voor gespreksonderwerpen aan het kerstdiner. Bestel nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heeft de Speld een nieuwe stagiair ofzo? Of hadden ze geen ideeën meer voor satire? Snap de humor hier niet van. Als het humor moet voorstellen, dan zijn ze echt van niveau gedaald. Teleurstellend.

Reageer
gravatar

Lieve tante Corrie,

Je vergist je in de persoon. De internationale organisatie die jij noemt, is niet een neoliberaal, maar ultrarechts bolwerk, dat in ons land wordt vertegenwoordigd door Thierry Baudet.

Jouw jou liefhebbende neef Jan

gravatar

Ik begrijp Mark niet. Hij heeft al meer dan een jaar met vaderlijke adviezen geprobeerd het Nederlandse volk te beschermen tegen een dodelijke vijand en nu gaat hij nota bene een andere dodelijke vijand vriendelijk adviseren over terreuraanslagen.

Reageer