Shutterstock / ustas7777777

Landing op Mars biedt hoopvolle blik op planeet zonder leven

‘Wereld zonder ziekte, pijn en haat bijna te mooi om voor te stellen’

Perseverance is geland op Mars. Voor eventjes kan de mensheid alle narigheid vergeten. Want de ruimtesonde laat ons een wereld zien waar we allemaal naar verlangen, een wereld zonder leven.

“Juist in tijden van corona, van klimaatverandering en van toenemende onverdraagzaamheid is het hoopvol om een inkijkje te krijgen in een wereld waar geen leven mogelijk lijkt”, legt astropsychologe Fiona te Haag uit. “Stel je voor: Mars kent geen ziekte, geen haat, geen vernietiging, geen pijn, geen teleurstelling en zelfs geen dood. Er zijn alleen maar levenloze stukken steen en bevroren koolstofdioxide. Dat is bijna te mooi om waar te zijn.”

“We hebben het hier op Aarde, met al onze verscheidenheid aan levensvormen, flink verkloot. Mars laat zien hoe het anders kan.”

Volgens Te Haag kan de mensheid van expedities als die van Perseverance een hoop leren. “Al sinds de prehistorie heeft de mens naar de hemelen gekeken en gefantaseerd over kille koele werelden zonder enig spoor van leven. We hebben het hier op Aarde, met al onze verscheidenheid aan levensvormen, flink verkloot. Mars laat zien hoe het anders kan.”

Toch waarschuwt Te Haag tegen te veel optimisme. “Het is natuurlijk mooi om te fantaseren, maar uiteindelijk is dit een wetenschappelijke expeditie. Als straks blijkt dat er toch primitieve levensvormen bestaan op Mars is dat ontzettend jammer maar dan zullen we maar moeten leven met het besef dat leven nou eenmaal onvermijdelijk is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hier ligt de toekomst.
Ik las vandaag dat Kim Kardashian gaat scheiden van Kanye West. Door cookies kreeg ik de volgende advertentie binnen met een verwijzing naar de Afrikaan: laat uw penis zo snel mogelijk vergroten.

Vandaag zei mijn innerlijke stem dat ik om 2 uur moest vertrekken. Ik vertrok om 1 uur en kwam om 2 uur aan. De rappers waren er en ze vertrokken om 3 uur. Ik had een gesprek toen ze weggingen en een politica kwam met een folder waarin ze zichzelf promootte. Ik ging verder waar ik was gebleven was.
Het gevaar is wel dat ze daar onderling informatie uitwisselen.
Ik sprak Cora nog, een aanhanger van Janet Ossebaard.
De psychiater kwam eraan en onderbrak ons, ik had net een paar links opgeschreven.
Zo marginaliseren ze je. Want dan ben ik bezig met pr.
Het begon toen ik van school ging.

Er is een gezegde drie is een gezelschap, vier is massa. Zoiets.
Daar maken ze altijd gebruik van.

Hij vroeg of ‘ze’ me accepteren.
Ik zei het gaat er niet over of ze mij accepteren maar of ik hen accepteer.
Hij zei dat is de gangbare interesse als psychiater.
Ik zei dat weet ik, dat is de eerste stap tot karakter-zelfmoord.
Die mensen die het over hun vele vriendjes hebben. Als argument, waarmee ze verraden dat ze niet zelfstandig kunnen denken.
Cora zei ineens even persoonlijk. Ik zei nee, want ik ken dat. Toen ineens ging het weer over kinderen en de satan. Ik zei ik heb het gelezen. En dit zijn dan nog aardige mensen. De bekende obsessies.
In Amerika gaat het als een vrouw vertrouwelijk wordt altijd over verkrachting.
Want minstens 9 op de 10 vrouwen zijn wel eens verkracht door een buitenlander. Daarna worden ze antiracistisch.
De logica van een vrouw is dan om buitenlander als term uit te bannen.
Mogelijk komen ze er wel pas 20 jaar later achter dat ze verkracht zijn.

Reageer