NOS.nl

NS laat vandaag één symbolische trein rijden

Om aan het buitenland te laten zien dat ook hier op een dag wordt begonnen met de dienstregeling, zal de NS vandaag één symbolische trein laten rijden. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven bekendgemaakt. 

“Van ons had het eigenlijk niet gehoeven”, zegt Van Veldhoven, “want de werkelijke dienstregeling begint pas over een paar weken, als de dooi is ingetreden. Maar mensen willen graag dat er symbolisch een trein van A naar B wordt gestuurd, net zoals ze in het buitenland doen. Nou goed: u vraagt, wij draaien.”

Criticasters van het Nederlandse beleid wijzen erop dat er in het buitenland wel meer dan één symbolische trein rijdt. “In de landen om ons heen is gewoon de volledige dienstregeling van kracht”, zegt buitenlandcorrespondent Jos Maalderink. “Bovendien snap ik de weerstand van het kabinet niet. Ook met één trein breng je een x-aantal mensen naar hun bestemming. Dat is dan toch gewoon mooi meegenomen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo zijn de basisscholen ook symbolisch ‘open’. Kinderen mogen 2 dagen naar een soort gevangenis waar ze in een eigen afgetapet vakje moeten blijven zitten terwijl de Befehlfuhrer een redevoering schreeuwt.

Reageer
gravatar

Life zonder style

Hoewel ik al tientallen jaren voor ze schrijf, proberen redacteuren me consequent naar ‘lifestyle’-onderwerpen voor mijn column te manoeuvreren. Men suggereert zelfs dat ik de politiek helemaal niet mag aanraken…
Dit was voor mij pure lafheid. Zou u uw schrijvers niet moeten steunen? Maar over deze kwestie is de Guardian bang geworden. Ik vermoed dat dit deels komt door de gevoeligheden van Guardian US en deels omdat de krant sponsoring ontvangt van de Open Society Foundation, die transrechten promoot…
Een geval van een laag zelfbeeld zou je kunnen zeggen, maar niet in mijn krant, waardoor journalisten overbodig worden, ook al betaalt het moderators om opmerkingen te verwijderen …

Enz. enz.
Suzanne Moore

Reageer
gravatar

Het aantal per trein mee te nemen passagiers X:
X = N x W
N = aantal wagons
W = aantal passagiers per wagon

Het aantal passagiers dat kan instappen Y:
Y = L x H x B / 2 P
L = lengte van het perron
H = hoogte van het perron
B = breedte van het perron
P = ruimte nodig per passagier

Vraag:
Hoeveel passagiers moeten op de volgende trein wachten of met de bus mee?

Volgende vraag
Stel dat de trein twee minuten wachttijd heeft en voor de helft is gevuld, hoeveel passagiers kunnen op tijd instappen? (Voor het gemak gaan we ervan uit dat alle inzittende exclusief de machinist uitstappen.)

Reageer