Partij van de Arbeid / YouTube.com

De PvdA heeft een vrouw als lijsttrekker, maar is Ploumen wel elitair genoeg?

Het is plotseling nogal bon ton om als Nederlandse politieke partij een vrouwelijke lijsttrekker aan te stellen – maar is Lilianne Ploumen daar wel elitair genoeg voor? Zo is ze in de eerste plaats geen dochter van een klassiek pianist, maar van een melkboer. Ze studeerde alleen maatschappijgeschiedenis, en niet, om maar iets te noemen, filologie, Midden-Oostenstudies, internationale betrekkingen in Oxford, een paar vakken aan het Franse École Nationale d’Administration en Buitenlandse Betrekkingen bij het instituut Clingendael. Heeft ze wel ervaring als diplomaat? Is ze polyglot? Neen.

Ploumen werkte tijdens haar studie als sociaal werker in Crooswijk, en dan in de tijd dat dat nog echt een krachtwijk was. Het valt te prijzen dat de PvdA voor een vrouw gaat, maar dat betekent niet dat je niet kritisch moet kijken naar haar ervaring en achtergrond. Sterker nog: ze gaat een voorbeeldfunctie voor alle vrouwen in Nederland vervullen, en die zijn er niet mee geholpen als de indruk ontstaat dat Ploumen alleen is gekozen omdat ze een vrouw is, terwijl ze geen Arabisch spreekt en niet eens als senior-adviseur voor de VN heeft gewerkt. 

Ploumen heeft ervoor gekozen om een paar jaar in Londen te gaan werken voor Foster Parents en heeft daarna vooral ervaring opgedaan in hoge functies bij vrouwenfondsen, ontwikkelingsorganisaties en andere goede doelen. Zonder die functies klein te willen maken, hebben ze toch niet hetzelfde politieke cachet als bijvoorbeeld die van ondersecretaris-generaal bij de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

Daarbij heeft ze een paar jaar in de ouderraad gezeten van de basisschool waar haar kinderen naar school gingen. Ze is ongetwijfeld een uitstekende moeder, maar daarmee laat ze vooral zien hoe klein haar wereld is. De volgende keer zien we toch liever iemand die wel kinderen heeft en zachtheid kan tonen maar die wel met haar gezin in zes verschillende landen heeft gewoond en dus waarschijnlijk vooral met haar werk bezig was.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat is juist.
Dat de VVD Geert Wilders ooit in hun gelederen hebben gehad, is een smet op hun elitaire blazoen.
VVD-baronnen zwijgen daarover als het graf en zeker ook over het onvergeeflijke feit, dat het Kabinet van Rutte I dat scheldkanon liefdevol heeft omarmd.

gravatar

Het artikel gaat niet over de liberaal Wilders, maar over de socialistische Lilianne Ploumen. We mogen blij zijn, dat zij nooit lid van onze Partij is geweest. Dat zou pas echt schandelijk zijn.

gravatar

UM;ES

Corrie, ik kan u geruststellen; Lilianne heeft geen tandartsopleidng gedaan.

Trees, uw onregelmatige prikker van Onbetrouwbare Geestelijke Injecties.