Youtube.com / Minister-president Mark Rutte

Rutte: ‘Kabinet treedt af vanwege grote fouten Asscher’

Premier Rutte heeft bekendgemaakt dat het kabinet de ultieme verantwoordelijkheid neemt voor de grote fouten van PvdA-leider Lodewijk Asscher in de toeslagenaffaire. Rutte: “Het aftreden is van symbolische waarde voor het falen van Asscher.”

Rutte: “Lodewijk heeft grote fouten gemaakt, maar we zijn als kabinet met zijn allen staatsrechtelijk verantwoordelijk voor zijn onbegrijpelijke blunders. Daarom moeten we ook een signaal afgeven. Naar de burger, maar zeker ook naar Lodewijk. Wij zijn solidair met de man die zoveel levens van onschuldige burgers heeft verwoest. Dat is zuur voor ons, maar wel beter voor het vertrouwen in de democratie.”

Jan Peter Balkenende constateert dat het helemaal niet vreemd is als het kabinet valt door de fouten van een PVdA’er. “Kijk maar naar hoe het in 2010 is gegaan”, zegt de oud-premier. “Wouter Bos heeft destijds in Uruzgan compleet gefaald. Die missie was zonder hem een groot succes geworden. Het kabinet heeft zich uiteindelijk maar solidair getoond.”

Premier Rutte pareert de kritiek dat het kabinet pas laat tot dit inzicht is gekomen. “We hebben eerst Lodewijk de ruimte gegeven om in het licht van zijn fouten zijn conclusies te trekken. Helaas heeft het nog aardig wat voeten in de aarde gehad om hem daartoe te bewegen. Maar ook dat nemen we hem niet kwalijk. Wel vinden we het spijtig dat het zo lang heeft moeten duren voordat wij ons solidair konden tonen.”

Rutte gaat ervan uit dat koning Willem-Alexander zijn overwegingen meeneemt bij het indienen van het ontslag. “Als koning zal hij ook wel inzien dat wij dit vanwege Lodewijk moeten doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lekker lullig zeg. Rutte is grote baas (K)Wiebes doet niets anders dan fout op fout stapelen en de enige die gewoon de waarheid spreekt wordt ook nog eens afgemaakt door Rutte. Wat een achterbakse gast is dat zeg.

Reageer
gravatar

Volkomen terecht. Als wethouder was ik een lul met vingers, als minister was ik een lul met vingers, als lijsttrekker was ik een lul met vingers.
Ik ben gewoon een lul met vingers.

Reageer
gravatar

IK treed onmiddelijk af, want IK ben ook in gebreke gebleven. IK had als staatshoofd ook wel eens beter kunnen opletten.
IK heb mijn corrigerende taak ernstig verzaakt. IK had de ministers en de betrokken ambtenaren al jaren geleden op de vingers moeten tikken. IK had het Kabinet met onmiddelijk ingang moeten ontslaan.

Reageer
gravatar

De redactie maakt met deze publicatie stemming tegen de PvdA met de kennelijke bedoeling dat de lezers niet op mijn partij zullen stemmen.

Als ik Vage Kennis zou zijn, zou ik dat onverwijld opzeggen. Mijn abonnement op de nieuwsbrief zeg ik per direct op, dat mag duidelijk zijn.

Reageer
gravatar

Wie commentaar levert, in welke vorm dan ook, dient ook zelf tegen commentaar dat op hem of haar is gericht, om te kunnen gaan.

Schrijvers van niet-welgevallige teksten o.a. “halve garen en andere verdwaalde gasten” noemen, is trouwens dé methode van de scheldende president van de V.S. die absoluut niet tegen kritiek kan.

p.s. Niet van de Hoofdredacteur met twee d’s.

gravatar

Petra, heb je geen subsidie van PvdA gekregen om hier als vage kennis stemmen te winnen. Of zit je al op sharia.nl?