NOS / YouTube.com

Rutte stelt minister aan om verantwoordelijkheid te nemen voor toeslagenaffaire

Het kabinet is voor heel even uitgebreid met een nieuwe bewindspersoon: de minister van Verantwoordelijkheid. De minister is speciaal aangesteld om verantwoordelijkheid te nemen in de toeslagenaffaire. Er is lang overlegd wie deze moeilijke taak op zich zou kunnen nemen. Uiteindelijk is gekozen voor PvdA’er Martin van Rijn. 

Vanavond is er meteen een spoeddebat met de minister van Verantwoordelijkheid. Premier Rutte spreekt van een doorbraak. “Eindelijk gaat iemand verantwoordelijkheid nemen voor alle ellende. De minister van Verantwoordelijkheid zal voor alles schuld dragen, zelfs voor het gebrek aan lef van de rest van het kabinet. De Nederlander kan weer vertrouwen hebben in de politiek.” 

Volgens Rutte is het een groot voordeel dat de nieuwe minister niet van een coalitiepartij is. “Als PvdA-man staat Van Rijn echt boven de partijen. Zo maken we het volk duidelijk dat de hele politiek gefaald heeft, en met name de PvdA.”

Minister Van Rijn zelf is minder enthousiast over de constructie. “Rutte heeft mij alleen maar aangesteld zodat hij zelf kan blijven zitten. Dat is niet alleen een schande, het is misleiding van het volk. Het is haast kwaadaardig.” De minister haast zich om te zeggen dat de verantwoordelijkheid voor dit soort huichelarij in zijn portefeuille zit. “Er is overduidelijk iets niet goed gegaan. En dat is dan natuurlijk mijn schuld. Je moet mij daarop aanspreken. Schuld dragen is mijn taak als minister van Verantwoordelijkheid.”

Het spoeddebat is vanavond. Van Rijn wil wel alvast een klein tipje van de sluier oplichten. “Ik ga meteen in de eerste minuut aftreden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom is Corrie van Hiernaast (PVV) niet als minister van Kwalijke Zaken (inbegrepen de verantwoordelijkheid daarover) benoemd. Ze heeft mijns inziens daarmee vanuit Duindorp veel ervaring opgedaan in De Speld.

Reageer