NOS Teletekst

Honderden klachten bij NOS na deepfake Teletekstpagina 819

'Is dan niks nog echt?'

Honderden voetbalfans hebben geklaagd bij de NOS, die vandaag een deepfake Teletekstpagina 819 publiceerde. Op de Eredivisieranglijst is te zien hoe Feyenoord als lijstaanvoerder de winterstop in gaat.

De NOS deed dat naar eigen zeggen om kijkers te waarschuwen voor het gemak waarmee misleidende informatie tegenwoordig gemaakt en verspreid kan worden. De nieuwsomroep vervalste moedwillig de Eredivisieranglijst door vernuftig gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, zoals screenshots, MS Paint en de sneltoetsen Ctrl-X en Ctrl-V.

“We leven in verwarrende tijden”, stelt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Bij alles wat je hoort en ziet moet je je tegenwoordig afvragen of die persoon het wel echt heeft gezegd. Er zit een Snickers in mijn sok en hij heet Gijs.”

Fans van Feyenoord konden niet lachen om de actie van de NOS. “Ik heb vandaag drie uur lang voor niks toeterend langs de Erasmusbrug gereden”, foetert Hans Nolen-Hoeksema. “Teletekst is hét waarheidsbevindingsplatform bij uitstek, als we dat niet meer kunnen vertrouwen, wat dan wél?!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *