Studio Speld/ Shutterstock

Horeca krijgt bij heropening verplicht hoesthok

Bij de heropening van de horeca worden cafés en restaurants verplicht om een hoesthok of kuchruimte in te richten. Hier kunnen mensen in een goed geventileerde, afgesloten ruimte hoesten. In de rest van de horecagelegenheid is hoesten dan niet langer toegestaan. 

De maatregel is in de eerste plaats bedoeld om personeel te beschermen. “Het is niet de bedoeling dat deze mensen voortdurend worden blootgesteld aan de kuchspetters van gasten”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. “Je kunt niet verbieden dat mensen hoesten, maar met een afgesloten kuchruimte kun je de horeca wel gezond en veilig houden voor iedereen.” 

Horecazaken hebben verschillend op het nieuws gereageerd. Zo zijn er cafés en restaurants waar hoesten in zijn geheel niet meer is toegestaan. Toch pakt café Ons Moeder in Best het anders aan – daar is van het hele café één grote kuchruimte gemaakt. “Ik heb geen personeel”, zegt uitbater Cor op ‘t Hoog. “Dus ik mag het zelf weten. Nou, ik hoest zelf ook graag als ik achter de bar sta. En we weten allemaal dat de gezelligste mensen in het blafhok staan. Die houden tenminste van een feestje.”  


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kroegen mogen geen aparte rookruimte meer hebben. Dat komt dus goed uit, daar kunnen hoestkuchhokken van worden gemaakt. Niks hoeft te worden veranderd, want In de voormalige rokersruimte werd al flink gehoest en gekucht.

Reageer
gravatar

Wat een onzin. Men moet volgens de richtlijnen in de elleboog hoesten en kuchen, dus die speciale ruimten zijn niet nodig.

Na het hoesten of kuchten dient wel de gebruikte elleboog dicht te houden (hand op de schouder leggen) om verspreiding van de bacteriën of virussen te voorkomen.

Na allebei de ellebogen gebruikt te hebben, kan men iemand wiens elleboog nog beschikbaar is, verzoeken om daarvan gebruik te maken.