LesPalenik / Shutterstock

Ierland eerst niet succesvol, nu wel: hoe is de volksaard afgelopen week veranderd?

‘Ze zijn daar vorige week woensdag heel volgzaam geworden’

Ierland lijkt als eerste land in Europa de tweede coronagolf onder controle te krijgen. Het land noteerde deze week 20 procent minder besmettingen dan de week daarvoor. Wat zegt dat over de Ierse volksaard?

“Ze zijn in Ierland vorige week woensdag heel volgzaam geworden”, vertelt Groot-Brittanniëkenner Flemmo te Gader. “Een Ier vertellen dat hij niet naar de pub mag, daar kon je twee weken terug echt niet mee aankomen. Inmiddels dus wel.”

Volgens Te Gader is de ommeslag te danken aan het katholieke geloof dat ‘diep verankerd’ ligt in de Ierse volksaard. “Tot vorige week was dankzij het katholicisme familie heel belangrijk in Ierland en bleven mensen familieleden opzoeken. Inmiddels zijn Ieren dankzij het katholicisme heel gezagsgetrouw geworden: als de regering zegt dat mensen thuis moeten blijven dan doen ze dat.”

Toch denkt Te Gader dat Nederland weinig kan leren van het Ierse succes. “Ierland heeft zijn volksaard tijdig veranderd, zoiets zou in Nederland niet werken. Dat zit niet in onze volksaard. Zo zijn we gewoon niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die Flemmo te Gader heeft het totaal mis, naar eeen vriend toe heb ik andere woorden gebruikt. Ten eerste een Groot Brittannië kenner.. de twee landen VK en Eire hebben zo veel verschillen in cultuur dat je het niet op een hoop kan gooien.
Daarnaast zijn er zeer strenge regels opgesteld mbt de kroeg en boetes opgelegd of tenten gesloten als er niet aan gehouden werd.
De Ierse volksaard is net als bij het vallen van de banken dat Ierland aan Europa moest betalen, nieuwe belastingen in het leven geroepen als waterbelasting, onroerend-goedbelasting en verhogingen van anderen. Het Ierse volk klaagt even maar daarna hebben ze allen het “it has to be done” en “just bog down and get on with it” mentaliteit.
De kerk komt hier totaal niet bij kijken.
Wat een misser van die te Gader om het zo fout te interpreteren.

Reageer