L.J. Bulthuis / YT

Scholen sluiten heeft geen zin: ‘Dan gaan jongeren illegaal studeren onder viaduct’

Nu het aantal coronabesmettingen op middelbare scholen toeneemt, wordt de roep om ze te sluiten steeds groter. Volgens de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen, heeft het sluiten van de deuren echter geen enkele zin: “Dan gaan jongeren illegaal verder studeren onder een viaduct.”

“Jongeren willen nou eenmaal leren, dat hou je niet tegen”, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad. “Dus zodra je scholen sluit, gaan leerlingen een alternatief zoeken om toch alles te weten te komen over Balthasar Gerards, fotosynthese of de Marianentrog. Nou is thuis studeren geen optie omdat ouders daar aan het werk zijn. Dus waar komen ze dan terecht? Precies: onder de snelweg.”

Leerlingen van het Kompas College in Sliedrecht beamen dat niet iedereen zich altijd even goed aan de regels houdt. Zo vertellen de derdeklassers Bloem en Frederik ons dat medeleerlingen in het weekend weleens stiekem een paar lessen beeldende vorming over het perspectiefpunt hebben behandeld. “Ze willen na de bel nog doorpraten over het doortrekken van lijnen en schaduwen, maar op de gang moet je een mondkapje op en afstand houden. Er is een groepje ontstaan dat elk weekend in het bosje afspreekt om er daar alsnog over te kunnen doorpraten. Ik hoorde zelfs dat ze een eigen SO willen gaan afnemen.”

Volgens Rosenmöller is het dan ook beter om onderwijs te laten gebeuren onder toezicht. “Stel je voor: straks gaan leerlingen stiekem statistiek leren aan de hand van gele en blauwe knikkers, in plaats van rode en witte knikkers. Of ze beginnen alvast aan inferentiële statistiek terwijl ze daar echt nog veel te jong voor zijn. Omdat ze weten dat eerstejaars studenten het doen, wordt het extra interessant.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *