Studio Speld

Wanneer mag je je vrienden een corrigerend Tikkie sturen?

Het is voor veel mensen met vrienden een behoorlijk dilemma: is een corrigerend Tikkie oké? En zo ja: wanneer heeft het zin om je vrienden een corrigerend Tikkie te sturen, en wanneer niet? Volgens relatiepsycholoog Irene Klapon is er in principe niet zoveel mis met een corrigerend Tikkie op z’ tijd, maar alleen als er een basis van vertrouwen en veiligheid is. 

“Ik wil voorop stellen dat dit geen vrijbrief is om je vrienden bij het minste of geringste een Tikkie te geven”, zegt Klapon. “Maar laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal mensen. En als een vriend of vriendin echt het bloed onder je nagels vandaan haalt, dan kan het wel eens gebeuren dat je in een opwelling een betaalverzoek van 80 cent stuurt voor een scheut olijfolie en een paar tenen knoflook van drie weken geleden.” 

Klapon raadt mensen aan zoveel mogelijk in gesprek te gaan met hun vrienden. “Zo wijs je je vrienden niet alleen terecht, maar ontdek je ook waar je eigen ergernis vandaan komt. Wil je écht een Tikkie uitdelen omdat Pim met z’n vette pizzatengels aan jouw vloerkleed heeft gezeten, of heb je gisteren ruzie gehad met je moeder en ben je je aan het afreageren?” 

Toch zijn er momenten waarop een corrigerend Tikkie heel effectief kan zijn, meent Klapon. Maar dan wel als je vooraf duidelijk je grenzen hebt aangegeven en je zo’n Tikkie alleen in uiterste gevallen toepast. “Alle vrienden komen op een gegeven moment op een punt dat ze de grenzen gaan opzoeken. Hoe vaak kunnen ze je auto lenen zonder de tank vol te gooien? Hoe lang blijven ze in je logeerkamer bivakkeren zonder huur te betalen? Als je meerdere malen het gesprek met ze bent aangegaan en niets helpt, dan kan een goed getimede Tikkie een effectieve manier zijn om je boodschap over te brengen. En dan hou je er zelf ook nog iets aan over.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *