NOS / Youtube.com

Waarom verplicht het kabinet draagvlak niet?

Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder draagvlak is voor de coronamaatregelen. Eén op de zes Nederlanders zou zich niet meer aan de regels houden. Het roept de vraag op: wordt het tijd voor een draagvlakplicht?

“Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom het kabinet draagvlak niet verplicht”, zegt hoogleraar en OMT-lid Andreas Voss. “In Duitsland kun je dat misschien aan mensen zelf overlaten, maar Nederlanders zijn daarvoor te eigenwijs. Zij steunen het beleid pas als de wet ze dat voorschrijft.”

Premier Mark Rutte voelt vooralsnog echter niets voor een draagvlakplicht. “Ik zou niet weten hoe we dat zouden moeten handhaven. Bovendien: waar is draagvlak dan verplicht? Op straat? Achter de voordeur? Ik vind dit heel ingewikkeld.” De premier wil daarom niet verder gaan dan het huidige dringende draagvlakadvies.

Nederlanders zijn verdeeld over het nut van een draagvlakplicht. Veel mensen zijn bang dat de tegenstanders van het beleid zich er toch niet aan gaan houden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *