We vroegen Hugo de Jonge hoe hij de pandemie combineert met het vaderschap

Hugo de Jonge (42, draagt hier Oger, Van Bommel en eigen items) is vader van twee kinderen en werkt daarnaast ook nog fulltime aan de strijd tegen de pandemie. Hoe doe je dat? En dan ook nog de looks altijd zo on fleek. We vroegen hem hoe hij het vaderschap combineert met zijn baan als minister!

Er komen op dit moment een enorm aantal besmettingen per dag bij in Nederland. Hoe combineer jij dat met het vaderschap?
“Natuurlijk is het soms druk, maar ik vind het belangrijk om er zowel voor mijn kinderen te zijn, als voor dit land in deze roerige tijden.”

Het reproductiegetal wordt momenteel gezien als zorgwekkend. Vind je het eigenlijk wel belangrijk om je kinderen op te zien groeien?
 
“Absoluut!”

Hmm, oké. Nu zijn steeds meer mensen het niet eens met de coronamaatregelen. Hoe ga je dan om met de reacties van andere vaders op het schoolplein?
“Ik ben blij dat mijn vrouw en ik het samen kunnen doen. Zij brengt ze meestal dus ik durf het je niet te zeggen. Het is een bijzondere tijd om minister van Volksgezondheid te zijn en zeker nu-”

Moet het echt even zeggen sorry maar wat een leuk jasje! Wil je met ons delen wat je geluksoutfit is voor bijvoorbeeld een belangrijke persco? Door welk item uit je kast voel jij je nou echt een powerman?
“Dank je ehh, wat me echt goed zou doen is als we met zijn allen in dit land onze schouders eronder zetten om corona te verslaan.”

Toch lijkt het of jongeren hoedanook stiekem naar feestjes zullen blijven gaan. Wat is jouw advies aan andere vaders die erover denken om naast het vaderschap te blijven werken?
“Als eerste: zorg voor een goede verdeling en afstemming met je partner. Het is belangrijk om altijd goed te blijven communiceren en verder…”

Toeristen worden nu niet actief geweerd uit Amsterdam, maar zou je werken naast het vaderschap serieus aanraden?
“Wat je bij veel merkt tijdens deze pandemie, is dat mensen juist meer naar elkaar toegroeien. We brengen meer tijd thuis door met onze kinderen en onze partner. En waarderen het gezinsleven juist extra-”

Oeh! Betekent dit dat we binnenkort een derde mini-Hugo kunnen verwachten?
“Zorg een beetje voor elkaar, anderhalve meter, niet in de kroeg gaan zitten als je ziek bent.”

Heel erg leuk! Fijn dat je tijd voor ons hebt gemaakt. Als dank voor dit interview hebben we hier alvast hele schattige mini-schoentjes voor de kleine.

Moest jij je ook achter de oren krabben toen je dit interview las? Niet gek, het is namelijk ongebruikelijk dat mannen dit soort vragen voorgeschoteld krijgen. Maar bij vrouwen gebeurt dit continu. Stereotiepe beeldvorming zit vrije keuzes op het gebied van werk en zorg in de weg. De media spelen hierin een belangrijke rol en het gros houden deze beeldvorming in stand. Check hoe het zit met jouw vooroordelen op Beperktzicht.nl.

BeperktZicht is een campagne van WOMEN Inc., de belangenorganisatie die zich inzet voor een samenleving die gelijke kansen biedt voor iedereen (m/v/x).