NOS

Kamerleden verplicht in quarantaine in plenaire zaal Tweede Kamer

Het kabinet stelt een quarantaineplicht in voor leden van de Tweede Kamer. De 150 volksvertegenwoordigers mogen gedurende de rest van de coronacrisis de plenaire zaal niet uit, zodat ze gegarandeerd aanwezig zijn bij belangrijke stemmingen.

‘Het is een fors middel, maar waarschijnlijk de enige manier om ons doel te bereiken’, aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). ‘Maar we willen incidenten als dat van woensdag voorkomen. De Nederlandse bevolking moet erop kunnen rekenen dat wij er alles aan doen om stemmingen te laten doorgaan. Dat is voor Kamerleden niet leuk, maar dat is het nieuwe normaal.’

Er zijn nu vooral zorgen over de handhaving van de maatregel. De Jonge is van mening dat een deel van de verantwoordelijkheid ook bij Kamerleden zelf ligt: ‘Natuurlijk is het niet te doen om bij alle Kamerleden te controleren of ze wel in de Tweede Kamer zitten tijdens de gehele quarantaineperiode. Wel kunnen we ze steekproefsgewijs bellen waar ze uithangen. Maar het zijn ook allemaal volwassen mensen. Je mag er als overheid best van uitgaan dat onze Kamerleden verstandig genoeg zijn om dit uit zichzelf te doen en zich te houden aan de maatregelen die uiteindelijk het beste zijn voor het land. Ik zou tegen hen willen zeggen: doe dit niet voor jezelf, maar voor de oppositie.’

Het is nog de vraag of de quarantaineplicht er daadwerkelijk komt. Staatsrechtgeleerden twijfelen aan de juridische haalbaarheid. Bovendien zijn veel partijen in de Tweede Kamer zeer kritisch over de maatregel. Binnenkort volgt er – mogelijk – een stemming over. Het is onduidelijk wat er gebeurt als de stemmen staken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het voorval om te stemmen op de motie van meneer Wilders van de PVV om zorgverleners beter te betalen laat maar weer eens zien dat de politici met meel in de mond praten.

#zorgverlener
#werkenindezorg
#ouderenzorg
#thuiszorg
#zzperindezorg
#verpleegkundige
#wijkverpleging

Corrie.

Reageer