Alexandros Michailidis / Shutterstock

Overzicht buitenlandse media: elk EU-land grote winnaar akkoord

Daags na het EU-akkoord kan de balans opgemaakt worden. Wie mogen er in de handjes knijpen en voor wie had er misschien wat meer ingezeten. Een rondje langs de buitenlandse media leert dat ieder EU-land de grote winnaar van het akkoord is. Hier een overzicht van wat zij precies schrijven.

Nederland
Als er een winnaar van het akkoord is aan te wijzen, dan is het wel Nederland. In de Nederlandse pers wordt premier Rutte geroemd om de vele bepalingen die hij in het akkoord heeft weten te krijgen. De handrem voor subsidies? Rutte. Groter aandeel voor leningen? Wederom Rutte. De onvolprezen koning van de onderhandeling. Nederland gaat zelfs minder contributie betalen aan de EU. En als kers op de taart: geen woord over het Nederlandse vestigingsklimaat. Dus we kunnen ook de komende jaren onverstoord doorgaan met het bieden van onderdak aan multinationals die liever geen belasting betalen. 

Hongarije
‘Hongarije heeft gezegevierd!’ zo valt te lezen in de Hongaarse pers. De bladen vragen zich hardop af of andere EU-landen wel doorhebben dat ze gewoonweg zijn bestolen door Hongarije. ‘Die noodrem, haha. Wat een lachertje. Supernoodrem zeggen ze dan. Neem maar van ons aan, dat gaat in werkelijkheid meer een rem zonder remkabels worden.’ In Hongarije gaat men er vanuit dat ze gewoon door kunnen gaan op de ingeslagen weg, zo valt te lezen in de media die nog wel zijn toegestaan in het land. 

Italië
Het akkoord is overduidelijk het meest gunstig voor Italië, dat maar liefst aanspraak maakt op 28% van het totale fonds. Laat dat even op je inwerken he: acht-en-twintig procent. Bovendien heeft Italië geen enkel gezichtsverlies geleden. Ze hoeven bijna niet te hervormen en ontvangen genoeg steun om weer uit de crisis te komen. Eigenlijk is het akkoord één grote zegeronde voor Italië. ‘Het Fratelli d’Italia zal de hele dag uit de luidsprekers schallen, en daar is alle reden toe’, jubelt het Italiaanse La Stampa. 

Frankrijk 
Ken je dat gevoel dat je via Marktplaats een krankzinnig eerste bod doet in de wetenschap dat dat toch nooit geaccepteerd wordt, maar de verkoper ineens akkoord gaat? Zo voelen de Fransen zich nu. Als er een land is dat zijn eisen ingewilligd zag worden, dan zij het de trotse Fransen. Macron kan niet meer veilig over straat na deze eclatante winst. “Zelfs de gele hesjes staan vandaag te applaudisseren voor onze president”, laat Le Parisien weten. “Als ik straks op mijn 59ste met pensioen ga, dan zwaai ik nog even vriendelijk naar al die arbeiders in andere EU-landen, met hun kromme ruggen”, klinkt het ietwat sadistisch. De euforie is groot. Frankrijk was eigenlijk al uitgegaan van minimaal een halvering van de landbouwsubsidies in het land. Opgegeven, adieu. Maar tot hun grote verbazing blijft de geldkraan volledig opengedraaid op de Franse akkers. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onze keuterboeren zijn geen partij voor die Nederlandse boeren. Mark, kun je die boeren niet even laten stoppen? Merci beaucoup. Ook voor die vele miljarden nog.

Reageer
gravatar

Jippie! Nu kan ik niet 1 maar 10 gouden standbeelden van mezelf laten maken. Mark mag ook naar de onthulling komen. Met gratis hoertjes!

Reageer
gravatar

Vrees ook dat er weinig terecht komt van de mooie woorden over hervorming, rechtstaat, beoordeling, noodrem, en terugbetaling.

Wie kan even een rijtje pensioenleeftijden in Europese landen geven?
Gaat daar IETS aan veranderen?

Gaat er nog iets veranderen aan de dictaturen achter het ijzeren gordijn?

Kortom: het asociale oosten en het lamlendige zuiden hebben onze geldkraan weer gevonden.

Reageer