symbiot / Shutterstock

Koeien heerlijk ontspannen nu ze geen lawaai van trekkers om zich heen hebben

‘Je ziet dat gelijk aan de melkproductie’

Een gemoedelijke sfeer op de boerderij van Peter van Veen vandaag. Er tsjirpen wat vogeltjes, je hoort de regen zachtjes neerkomen op het bladerdek van de grote eik en er landt een vlindertje langzaam maar zeker op een blaadje. De koeien staan rustig en tevreden in de wei. Als je goed luistert kun je door het ruisen van de wind het gras een beetje horen bewegen.

Koeien-expert Frieda Gemerding geniet van het rustieke beeld. “Je ziet dat die koeien ontzettend ontspannen zijn. Ze kunnen lopen waar ze willen, rustig naar elkaar moe-en zonder de stem te hoeven verheffen. Dat is gewoon prachtig om te zien.” De stress die koeien ervaren als er veel lawaai in de buurt is kan volgens Gemerding schadelijke effecten hebben. Het kan de spijsvertering bijvoorbeeld in de war brengen. “Luide geluiden zorgen ervoor dat de koeien zich toch een beetje schrap zetten. Dan trekken de vaten dicht en is de doorstroom niet zoals hij zou moeten zijn.”

Gemerding heeft dan ook een advies voor de boeren: “De koeien worden heel relaxed van die rust en dan zie je dus ook dat ze veel meer melk geven dan normaal. Ik zou dus zeggen: ga er zoveel mogelijk op uit met de trekker!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *