Shutterstock - Grigvovan

‘Als die malle Chinezen geen varkens zouden eten, zou er nu geen varkensvirus zijn’

Sluit die varkensmarkten toch gewoon!

Nu er een nieuw varkensvirus rondwaart in China, dreigt een volgende pandemie. Veel mensen vragen zich hardop af waarom men in China al die vreemde dieren consumeert en het daar zo normaal is dat deze exotische dieren op grote markten worden verhandeld. 

Jan Fanter (58) is boer in Best, Noord-Brabant: “Je zou toch zeggen dat ze hun lesje hebben geleerd. Maar na de vleermuis maken ze het nu nog bonter en gaan ze varkens eten! Ze hebben daar hele fabrieken vol staan met die wilde beesten, puur voor het vlees. Dat is echt vragen om een nieuwe pandemie.”

Ook op Twitter is er verbazing alom. “Het is van de zotte dat die maffe Chinezen de hele wereld in gevaar brengen met die malle gebruiken van ze. Waarom kunnen we er als Europa niet gewoon op aandringen dat ze al die varkensmarkten sluiten?”, tweet @Mayo89 bij een linkje naar een artikel waarin staat dat het nieuwe virus mogelijk van varken op mens overdraagbaar is. “Varkens horen in de natuur, niet op je bord. Ze zijn helemaal gestoord daar in China!”, onderschrijft een andere gebruiker haar tweet. 

Toch zijn er ook mensen die deze discussie enigszins proberen te nuanceren. Documentairemaker Ruben Terlou twijfelt bijvoorbeeld of het afschaffen van varkensmarkten het probleem zal oplossen. “Het zit, net als het eten van honden, schubdieren en vleermuizen zo diep in de cultuur verweven. Als je varkenshandel verbiedt, dan breng je het de illegaliteit in. En reken maar dat dit de varkens zelf ook niet ten goede komt. Mogelijk kom je dan in situaties waarin die arme diertjes uit het zicht in veel te kleine stallen worden gehouden, dat wil je niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hmm, beter #LivesDoNotMatterToChina?

– Bezetting Tibet.
– Bedreiging Taiwan.
– Massamoord Tiananmen-plein
– Genocide Oeigoeren.
– Bezetting Zuid-‘Chineze’-zee.
– Onderdrukking Honkong.
– Verzwijgen corona-virus, en andere epidemieën.
– Algemeen gebrek aan mensenrechten.
– Industriële spionage.
– Hacking o.a. Australie.

gravatar

@Is Dat Wat?

Tja die Oeigoeren:

Dat zijn Moslims en ik heb horen verluiden dat daarin aangemoedigd worden door “blonde”Geertje, de Heiland van Corrie.
😉