Antonio Guillem / Shutterstock

Aldith (32) heeft het te warm om zich echt druk te maken over smeltende permafrost

Aldith (32) heeft het te warm om zich echt druk te maken over de smeltende permafrost. Het gebied bij de polen dankt haar naam aan het feit dat de grond daar nooit helemaal ontdooit, waardoor het nog zorgwekkender is dat de permafrost in Siberië door een hittegolf dreigt te ontdooien.

“Ja, ik las het”, zegt Aldith terwijl ze in haar onderbroek in de vriezer zoekt naar ijsblokjes. Als het permafrost ontdooit komt er veel methaan en CO2 vrij dat eeuwenlang onder het ijs lag, waardoor in een keer enorme hoeveelheden krachtige broeikasgassen vrijkomen. De opwarming van de aarde kan daarmee in een stroomversnelling raken.

Als Aldith het niet zo vreselijk warm had gehad, zou dit een flinke indruk op haar hebben gemaakt. “Perenijsje”, zegt ze. In het permafrost kunnen onbekende virussen tienduizenden jaren overleven, die vrijkomen als het ijs ontdooit. “Poeffieh hee, warm hoor.”

Naast het smelten van de permafrost, heeft Siberië nu te maken met grootschalige bosbranden. In juni is volgens Greenpeace een gebied ter grootte van Griekenland in vlammen opgegaan. Het verlies aan dierenlevens, de prachtige, wat onheilspellende zonsondergangen, de vraag wat dit voor haar kinderwens betekent, al die zaken zouden normaal gezien Aldith vervullen met een gevoel van existentiële horror. Maar niet vandaag. “Badje vullen in de schaduw”, zegt Aldith terwijl ze met haar vingers op haar verbrande schouders drukt. “Colaatje met prik.”

Zelfs de onderzoeken die stellen dat een toename van CO2 in de atmosfeer leidt tot een vermindering van de cognitieve vermogens van mensen glijden moeiteloos van Aldith af. “Misschien koelt vannacht beetje af. Hoe duur kost airco?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de koffiehoek vinden we dat klimaatverandering is veroorzaakt door Boomers. Dat komt door hun ultra consumer-gedrag van de afgelopen vijftig jaar.

gravatar

Boomers wisten al in 1972 (Rapport van de club van Rome – Grenzen aan de groei), dat het zo niet verder kon. Helaas hebben ze daar te weinig aan gedaan.