Studio Speld

Dit betekenen de verschillende ‘haha-varianten’ die iemand naar je stuurt

‘Uitleg per variant’

Iedereen stuurt tijdens Whatsapp-gesprekken voortdurend allerlei ‘haha-varianten’ naar elkaar. Maar wat betekenen al die verschillende haha’s eigenlijk? Wordt er echt gelachen om jouw grap? Of is het uit beleefdheid? Een overzicht.

Ha
Mensen bedoelen hier eigenlijk gewoon ‘hallo’ mee.

Hah
De persoon in kwestie vond het lullig om niet te reageren op jouw opmerking, dus deed het af met een korte ‘Ha’. Kan ook als ‘Há’. Hij of zij hoopt dat je niet nog iets grappigs probeert te zeggen.

Haha
De meest voorkomende variant, maar ook meteen die met de minste lading. De persoon wil er eigenlijk niks mee zeggen en typt dit vaak op de automatische piloot. ‘Haha’ zie je ook nog weleens als reactie in groeps-apps wanneer mensen vertellen net hun baan kwijt geraakt te zijn of hun konijn is aangereden.

HAHA
‘HAHA’ is de gepaste reactie op een sappige roddel over een collega of op een grappig Dumpert-filmpje. Let op: ‘Jeroen niet doen’ en ‘nitraatje erbij’ zijn dermate grappig dat de etiquette een dubbele HAHA (met een spatie of een enter ertussen) voorschrijft.

Hihi
Wordt vaak gebruikt door jonge vrouwen. Ze willen hiermee iets zeggen als: ‘ik heb je bericht gelezen en aangemerkt als grap. Ik vond het zelf niet heel grappig, maar omdat ik je geen slecht gevoel wil geven doe ik alsof er een beetje om heb kunnen lachen. Niet heel erg, maar gewoon een beetje. Zo behoud ik mijn zelfrespect en ben ik er tegelijkertijd niet verantwoordelijk voor dat je jezelf in slaap huilt vannacht.’

Hahah
Heeft min of meer dezelfde lading als ‘haha’, alleen is de schrijver zo ongeïnteresseerd in jouw bericht dat het hem niet eens is opgevallen dat er een ‘h’ teveel staat.

Hahahah
Dit is de enige echt gemeende variant uit het rijtje. Krijg je een onvervalste ‘hahahah’ terug? Dan zit iemand aan de andere kant gegarandeerd in z’n broek te schijten van het lachen.

Leuk feitje: draai je ‘hahahah’ om, staat er nog steeds ‘hahahah’.

Heil Hitler
Kwam halverwege de jaren ‘30 en begin jaren ‘40 veelvuldig voor. Tegenwoordig alleen nog een uiting van plezier in de groepsapps van Forum voor Democratie.

HAHAHA
Deze variant is 80% van de tijd niet gemeend. Vaak is het dat mensen ‘haha’ wilden typen, maar veranderde autocorrectie op hun telefoon dit automatisch naar ‘HAHAHA’ omdat ze dit wel eens naar anderen hebben getypt toen ze ‘haha’ wilden typen maar de autocorrectie het naar ‘HAHAHA’ veranderden.

Hahahahahahahahahaha
Deze is vaak zo lang omdat mensen voor hen in de in groepapp ook al ‘haha’ hadden gezegd. Op deze manier willen zij hun eigen identiteit bewaken in de gezamenlijke chat.

Hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Deze persoon heeft een toetsenbord waarbij de letter ‘H’ blijft hangen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoi Speld redactie,

Ik mis de Whahaha in de veelgebruikte haha-varianten.

Dit is ook een gemeende en creatieve vorm.
en ik zou het lezen als een ”lacht hardop voor zichzelf” reactie
een korte schaterlach if you will

Doegg

Reageer
gravatar

Ha. Ha.
De meest dodelijke variant die er is. Wat je hebt gezegd was niet alleen totaal niet grappig, je hebt bij de ontvanger elke wil weggenomen om ooit nog met je om te gaan. Hou er rekening mee dat binnenkort een baksteen door je ruit gesmeten wordt.

Reageer
gravatar

Nou, eigenlijk heeft de functie van ‘haha’ vooral te maken met beleefdheid. Uit angst voor gezichtsverlies, en vanuit de behoefte om aardig over te komen, maken WhatsApp-gebruikers vaak gebruik van ‘haha’-uitingen, omdat deze – net als verbindende lachuitingen in ‘echte’ conversatie – de kracht hebben om begrip en affiniteit te creëren en de lading van negatieve (en niet-geprefereerde) boodschappen te verzachten. Als jullie meer willen weten, heb ik er nog een interessante scriptie over!! Maar leuk artikel haha

Reageer