Wikimedia

Liedje over Piet Hein krijgt extra zin met context

Jarenlang zongen we nogal kritiekloos over Piet Hein. Hij had dan wel gewonnen de zilvervloot, maar tegen welke prijs? En wat waren de gevolgen van deze verovering? Om beter uitdrukking te geven aan de complexiteit van de situatie hebben wij het liedje ‘De zilvervloot’ daarom voorzien van een beetje context. De nieuwe liedtekst is als volgt:

Piet Hein!
Piet Hein!
Piet Hein z’n naam is klein,
z’n daden bennen groot, zijn daden bennen groot
hij heeft gewonnen, naja gewonnen is misschien wat onjuist uitgedrukt, hij heeft op slinkse wijze veroverd op de Spanjaarden, ook geen lieverdjes maar niet zo erg als de Portugezen, maar goed: Piet Hein heeft met zijn verovering het idee gewekt dat zeepiraterij loont en daarmee de aanzet gegeven tot meer investeringen in de VOC en misschien nog wel erger de WIC omdat Nederland vanaf dat moment actief ging participeren in de slavenhandel, al heeft de kolonisatie van Oost-Indië natuurlijk ook tot allerlei ellende geleid tot aan de Politionele Acties aan toe, moeilijk met elkaar te vergelijken in dat opzicht, de zilvervloot


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar Piet Hein heeft toch juist schepen met slaven bevrijd? Pas tientallen jaren na zijn dood is er begonnen met slavernij, oké het is cynisch, maar het moet wel kloppen 😉 Piet Hein was tegen slavernij

Reageer