Alexandros Michailidis / Shutterstock

Een vlammend betoog over dat Italië absoluut geen, maar misschien ook wel, onvoorwaardelijke steun moet krijgen vanuit de EU

Het is een krankzinnig idee om een land als Italië miljarden euro’s te geven, zonder daar voorwaarden aan te stellen. Alhoewel, het land zit in een diepe crisis, je kunt ze maar beter snel helpen anders heb je naast een economische crisis ook een vertrouwenscrisis. Als Europa nu uit elkaar valt zijn we heel ver van huis.

Het is niet zo dat Italië op geen enkele manier kan hervormen. Kijk naar de pensioenleeftijd. Vrouwen mogen in Italië met 62 al met pensioen. Hoe gek is het om te eisen dat Italië die leeftijd gelijk trekt met de landen die nu financiële dekking geven? Aan de andere kant vraagt Italië ook al heel lang aan ons om eens wat vluchtelingen over te nemen. Dat doen we niet. Ook wij komen Italië nooit tegemoet. We zijn zo geredeneerd misschien wel medeverantwoordelijk voor het opkomende populisme in de laars.

Als Italië hervormt komt, kan het nog eens sterker uit de crisis komen. Dat is goed voor de stabiliteit van heel Europa, en voor de euro. Over de euro gesproken: wij in Nederland profiteren er vooral van, in Italië zorgt het voor problemen. De munt is eigenlijk te duur voor hun economie, maar ze kunnen niet devalueren. Zo hopen de schulden zich op in het zuiden, en worden wij rijker.

De begroting van Italië is al jaren niet op orde. Ze geven structureel meer uit dan er binnenkomt. Als wij er wat van zeggen steken ze de middelvinger naar ons op. Moeten we dat gedrag belonen door ze nu zomaar gratis geld te geven? Maar ja, het heeft ook geen zin om halsstarrig geen geld te geven. Als Italië failliet gaat, hebben we ook onszelf er mee. We zullen onze bloemen toch aan iemand moeten verkopen.

Eigenlijk is het heel simpel: het is hartstikke ingewikkeld en er zitten veel goede argumenten aan beide kanten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je moet wel ongeneeslijk D66 hebben wil je denken dat dit iets leuks voor een satirische website is. Kinderen van 12 die voor het eerst in hun leven een debat meemaken waarin voor verschillende standpunten goede argumenten zijn te bedenken delen dit waarschijnlijk massaal op snappchat.

Reageer
gravatar

Maar serieus ik ben vandaag speciaal terug gekomen zo boos ben ik. Is de grap nu gewoon dat aan beide kanten mensen stellige uitspraken doen en dat Jop Eikelboom niet weet wie er gelijk heeft. Maakt hij dat dan voor het eerst in zijn leven mee ofzo? Of zit hier nog een grap die ik niet begrijp? Ik hoor het graag!

gravatar

Hmm., typisch een Boomer-reactie. De voor en tegens mogen niet benoemd worden. Berichtgeving mag alleen maar wanneer het binnen het straatje van de Boomer past.

Vraag me af hoeveel twaalfjarigen nog weten wie Hitler was.

Corrie.