NOS / Studio Speld

1 aprilgrap RIVM valt verkeerd: cayennepeper snuiven maakt niet immuun voor corona

Een op het oog onschuldig grapje van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) is bij veel Nederlanders in het verkeerde keelgat geschoten. Op 31 maart liet RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens een ingelaste persconferentie weten dat er een remedie is gevonden tegen het coronavirus: cayennepeper. Als je daarvan een gram via de neus in de bloedbaan zou brengen (snuiven), zou je de rest van je leven immuun zijn voor het coronavirus. Op sociale media laten mensen weten het een heftige ingreep te vinden. @Anneke7443: “Het is echt wel even doorbijten, maar heel blij dat ik vanaf morgen weer over straat kan zonder me zorgen te maken.”

Dat blijkt nu dus onzin. Een “geslaagde 1 aprilgrap”, stelt het RIVM op haar website. Artsen denken daar anders over: “We zien een enorme toename van patiënten met forse pijnklachten in de neus”, zegt de Haarlemse KNO-arts Jasmijn van Gessel, “en sommige mensen kunnen al 24 uur niet meer slikken. Bovendien helpt het niet tegen corona en is het gevaarlijk als mensen denken dat ze immuun zijn.”

Dat kan allemaal zo zijn, Van Dissel noemt de ophef om de 1 aprilgrap toch overdreven: “Schitterende bak. Je moest eens weten hoeveel mensen op straat naar me toekomen die hun waardering voor de grap uitspreken, maar dat lees je niet in de media. We zijn dag en nacht bezig met de volksgezondheid, sta het ons dan toe één keer per jaar een gebbetje te maken, kom op zeg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Mevrouw van Hiernaast:
Schat, neem van mij aan, het helpt niet. Ook niet 3x daags. Neem liever een lijntje!

gravatar

Bizarre grap. Als je je hoofd er af hakt, krijg je t ook niet.
Wat onprofessioneel zeg. Hier is elke grap misplaatst..En had van hen anders..iig wijzer gedacht!!

Reageer
gravatar

Bedankt Janneke, we hebben meer mensen zoals jij nodig in dit land. Mensen die elke grap vakkundig afkeuren, want humor is net als handen schudden volledig misplaatst. Een 1 aprilgrap over een 1 aprilgrap, het moet niet gekker worden.

gravatar

BREAKING NEWS.

Op Facebook heb ik gelezen dat het social distancing-beleid wordt uitgebreid.

Het word nu ook afgeraden om via social media zoals Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter en TikTok contact met elkaar te hebben. ⛔⛔

Ook De Speld gaat het reactieforum aanpassen. Alleen Vage Kennissen mogen nog reageren.

Corrie.

Reageer
gravatar

Nee, hij heeft van de gevestigde belangen een klep op zijn neus gekregen, toen hij voorstelde het voorbeeld van artsen uit China en New York te volgen.

gravatar

Omg en dat terwijl we nog steeds dagelijks last hebben vd 1 aprilgrap van het rivm van vorig jaar……