Shutterstock : Halfpoint / NPO: AVROTROS

Moraliteit is het stemmetje in je dat je eraan herinnert dat je misschien wordt gefilmd voor Bananasplit

Wat is moraliteit? Het is het stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je misschien wordt gefilmd voor het programma Bananasplit. Dat stelt hoogleraar moraliteit en ethiek Laura Bosch na nieuw onderzoek.

“Moraliteit is een interne dialoog die je met jezelf voert, waarbij je jezelf de vraag stelt: hoe kom ik er met deze daad vanaf als ik nu in Bananasplit zit?”, vertelt Bosch. “Wat is het juiste? Wat is het kwade? Wat zegt Frans Bauer straks als hij uit de bosjes springt?”

Het inzicht dat moraliteit het stemmetje in je hoofd is dat je aan het programma Bananasplit herinnert heeft grote implicaties voor hoe we onze kinderen opvoeden, maar ook hoe we onszelf gedragen. “Kinderen moeten weten dat er iets is als Bananasplit, en dat het dus zeker uitmaakt hoe je je gedraagt. Je moet de mensen thuis laten lachen, niet schrikken. Voor jezelf geldt: denk altijd hoe je gedragen en intenties overkomen op anderen die thuis tv kijken.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vroeger was ik wel eens bang dat EenVandaag weer een camera bij ons naar binnen had gesmokkeld, maar dat hebben we nu uitstekend onder controle. Van gene heb ik sindsdien geen last meer.

Reageer