Shutterstock/Sam Wordley

Martin krijgt de diagnose darter

Het zat hem al een tijdje niet helemaal lekker. Zweterig, stijve armen, slechte muziek in zijn woonkamer. Toch kwam de mededeling als een schok: Martin kreeg enkele maanden geleden de diagnose darter.

‘‘Natuurlijk bereid je je voor op het ergste, maar je hoopt dat het uiteindelijk toch mee blijkt te vallen. Dat is dus niet het geval. Sterker nog, het ziet ernaar uit dat het chronisch is.’’ Toen hij het nieuws hoorde van de mastercaller stortte zijn wereld even in.

‘‘Je ziet het natuurlijk weleens op RTL7 en dan denk je: dat overkomt mij nooit. Maar je krijgt zo’n diagnose en alles valt op z’n plek. Opeens zie je het. Je staat inderdaad op 2 meter 37 afstand van een dartbord, met drie pijltjes in je hand.’’ Martin raakt zichtbaar geëmotioneerd als hij denkt aan het moment. ‘‘Zo’n diagnose raakt je recht in de bull’s eye.’’

Het verdriet heeft inmiddels plaatsgemaakt voor berusting: ‘‘Er zijn natuurlijk best veel mensen die prima hebben leren leven met deze aandoening. Velen weten toch nog de 180 te halen. Maar je moet ook realistisch zijn: de kans is groot dat ik zal eindigen met een dubbel. Ik hoop vooral dat het voor mijn vrienden en familie te doen is om met een darter door het leven te gaan.’’

Toch is Martin hoopvol. Al na enkele maanden merkte hij dat zijn leven niet drastisch hoefde te veranderen, ook al was hij dan een darter. ‘‘Ik kon nog steeds naar de kroeg met mijn vrienden. Dat gaat nog prima als je een darter bent, misschien zelfs beter. Het is ook wel prettig om niet meer te twijfelen of je moet gaan poolen, of even op de flipperkast. Je weet gewoon dat je een darter bent.’’

Volg De Speld Sport ook op Instagram voor winnend sportnieuws


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *