Youtube - Ziggo

Hands: we leggen het nog één keer uit

Er is de laatste tijd weer veel te doen over de regels omtrent hands. Omdat veel mensen het kennelijk nog steeds heel lastig vinden om een handsbal te herkennen, leggen we het nog één keer voor je uit.

Kijk: als de bal tegen de arm komt is het hands. Behalve als de arm strak langs het lichaam hangt, dan is het geen hands. Maar hands is wel hands. Dus als de bal de arm raakt, gaat de bal op de stip. Opzet of niet, de intentie doet er toe. Maar als de arm niet richting de bal gaat is het uiteraard geen hands. Behalve als de speler in de baan van het schot staat. Dan is het aangeschoten hands omdat er sprake is van een onnatuurlijke beweging en dat betekent dat een scheidsrechter moet fluiten. Je kunt je arm er niet afhakken.

Als je je arm er toch besluit af te hakken, laat dan de schouder wel zitten. Een bal op de schouder is geen hands. Het heet niet voor niets hands en geen shoulders. Behalve bij keepers, die mogen daarom ook handschoenen dragen. Ben je ooit keeper geweest, maar ben je nu een veldspeler? Dan mag je überhaupt geen schouders dragen tijdens de wedstrijd.

Er is één uitzondering op de regel: hands uit lichaamsbescherming. Het is dan alleen hands als het aangeschoten is of als het een Europese wedstrijd is en de speler in de baan van het schot staat. Voor keepers is de regel nog duidelijker. Buiten de zestien is het gewoon hands, tenzij je wordt aangevallen in het vijfmetergebied, omdat je dan bewust het risico neemt dat de bal tegen de arm komt van de speler. Drie corners is niet per definitie hands.

In aanvallend opzicht is hands geen hands. Nooit. Tenzij de bal tegen de arm komt. Het maakt dan niet uit of het opzet is. Maar als het per ongeluk gebeurt is hands hands en mag de arbitragecommissie van de voetbalbond je op basis van de beelden alsnog een schorsing opleggen. En bij twijfel: niet fluiten. Dan is het hands, geen penalty en een VAR-moment. Dit geldt uiteraard niet voor Joël Veltman. Dan is hands gewoon hands en een rode kaart.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Handig dat de Speld het even uitlegt, maar wat moeten we met al die sporten waar er doorlopend hands wordt gemaakt, maar de scheidsrechter(s) doen of zijn/haar/hun neus bloedt, zoals bij korfbal, rugby, handbal etc.. ?

Reageer