Rawpixel.com / Shutterstock

‘Er moeten meer ouderen in de ouderenzorg gaan werken’

De oplossing voor de tekorten in de ouderenzorg ligt dichterbij dan we denken, vindt opiniemaker Jeroen ter Stal. Door het probleem van binnenuit op te lossen, kunnen we zowel het aantal hulpbehoevende ouderen af laten nemen, als het beschikbare personeel vergroten, betoogt hij.

Ter Stal: “Kijk eens rond. Als er één leeftijdsgroep is waarin werkloosheid een probleem is, dan is dat de leeftijdsgroep vijftig plus. En als er één gebied op de arbeidsmarkt te kampen heeft met ernstige tekorten, dan is dat de ouderenzorg. Je hoeft geen wiskundige te zijn om in te zien dat je heel makkelijk twee vliegen in één klap kunt slaan.

Daarbij heeft het inzetten van ouderen in de zorg grote praktische voordelen. Als íemand in de belevingswereld van ouderen kan kruipen, dan is het wel een oudere. Veel ouderen hebben alleen maar baat bij een luisterend oor. Ze willen gewoon een praatje maken. Door ouderen in te zetten om een praatje te maken, heb je direct twee ouderen die je daar een plezier mee doet. Daarbij zijn ouderen als geen ander op de hoogte van kwaaltjes waar je op latere leeftijd mee te maken krijgt. Ouderen in de ouderenzorg zullen dus bij uitstek in staat zijn om klachten op waarde te schatten.

En dan nog al die ouderen die nu werkloos thuis zitten. Dat is een ernstige situatie. Op die leeftijd takel je ontzettend snel af als je niets om handen hebt, als je geen mensen om je heen hebt. Je moet gewoonweg bezig blijven, anders beland je razendsnel in de ouderenzorg, en dat is het laatste wat je wil. Ik zeg tegen al die mensen: ga lekker aan het werk. In de ouderenzorg bijvoorbeeld.

Als dit concept goed werkt, dan kun je het bovendien ook op andere gebieden toepassen. Weet je bijvoorbeeld hoeveel tekorten er in de jeugdzorg zijn? En hoeveel jongeren er werkloos zijn? Ik bedoel maar.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is duidelijk: er gaat te veel gemeenschapsgeld naar deze sector. Dankzij ons neoliberaal beleid, zijn de functies in de zorgsector al overgeheveld naar naar de vrijwilligerssector in het kader van maatschappelijke participatie!

En nu het duidelijk is dat opiniemakers weinig doen voor deze subsidies, is het tijd om de overheidsbijdragen aan deze sector af te schaffen en zo het potentieel aan vrijwilligers te vergroten.

Met al deze bezuinigingen komt het vervullen van mijn belangrijkste verkiezingsbelofte (de afschaffing van de dividendbelasting) steeds dichterbij!

Reageer