DWDD/YT | Wil Tolroe-Otte / Shutterstock

Nederlanders storen zich meer aan betweterigheid dan aan zeespiegelstijging

Betweterigheid zorgt onder Nederlanders voor meer verontwaardiging dan het idee dat een groot deel van het land weggespoeld zal worden door zeespiegelstijging. Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Tilburg uitgewezen.

“Nederlanders willen graag als gelijken worden behandeld”, legt onderzoeker William van Moos uit. “Ze vinden het vervelend als iemand ze iets komt uitleggen dat ze al denken te begrijpen. Of ze het nou echt begrijpen of niet, is voor hun reactie niet van belang. We hebben gezien dat de ergernis volledig afhankelijk is van de toon. Nederlanders houden er niet van als iemand lijkt te denken dat hij of zij beter is dan zij.”

Die ergernis is groter dan het ongemak dat mensen ervaren bij het idee dat klimaatverandering desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor het voortbestaan van een deel van Nederland. Tot verrassing van de onderzoekers, vertelt Van Moos. “Je zou zeggen dat de mogelijkheid van een natuurramp heviger emoties oproept dan de toon waarop iemand tegen je praat, maar uit ons onderzoek bleek het tegenovergestelde. Nederlanders vinden het een verschrikkelijk idee dat iemand meer denkt te weten dan zij.”

Betweterigheid is niet het enige dat veel ergernis oproept bij Nederlanders. Ook slissen, een bestseller schrijven met de ideeën van anderen, en het ontkennen van een wijkende haargrens bezorgden de participanten meer irritatie dan zeespiegelstijging.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor het voortbestaan van een deel van Nederland”
Als verstandige vrouw van behoorlijke, Franse afkomst en dus met vooruitziende blik (iets dat mannen per definitie niet hebben) heb ik lang geleden al dat deel van Nederland uitgezocht dat niet onder desastreuze of andere gevolgen te lijden zal hebben. En mocht dat onverhoopt toch fout gaan – ach, de wereld is groot voor een vrouw als ik. Nederland moge ten onder gaan, de familie d’Urinoir met en dankzij de sterke vrouwen blijft trots voortbestaan!

Reageer
gravatar

Therèse, kan ik jou verrassen met mijn edele zaad?
Dat geeft jouw leven meer aanzien en zeker als uit mijn zaden prachtige hyacinten tot bloei komt.

gravatar

Hoeveel schuif je, Graaf Porno? Voor minder dan anderhalf keer het maandsalaris van Monsieur d’Urinoir haal ik mijn verstelbare cockringen, teelbalklemmen en anushaken niet voor je uit de kast. En dat zaad van je dien je uiteraard zelf op te eten.