Studio Speld / Shutterstock

Komt door klimaatverandering het tussenjaar in gevaar?

Bosbranden in Australië en Zuid-Amerika. Overstromingen in Indonesië. Wateroorlogen in Thailand. Extreme droogte in Zuid-Afrika. Het roept de prangende vraag op: komt door klimaatverandering ons tussenjaar in gevaar?

“Het was verschrikkelijk”, vertelt de 19-jarige Joanne over haar ervaring met het boeken van een reis. “Ik keek naar de KLM Werelddeal Weken, maar kon geen kant op. Links waren overstromingen, rechts bosbranden. Ik kon nog net uitwijken naar Argentinië, maar ik heb vrienden die het niet redden en noodgedwongen achter moesten blijven in Nederland. Daar kan ik ‘s nachts niet van slapen, maar dat zou ook de jetlag kunnen zijn.”

Ook de 20-jarige Alex zag met eigen ogen hoe het tussenjaar werd aangetast. Hij maakte een trip langs de 16 beste surfspots ter wereld. “Bali, Californië, Zuid-west Australië, Fiji. Maar holyshit dude, de waves zijn daar echt niet meer wat ze in de jaren ‘70 waren. Op sommige plekken tot wel 18 procent lager. Dagenlang van die klotsbakken.”  

De zus van de 18-jarige Tessa gaf twee jaar geleden een paar maanden Engelse les op een school in Indonesië, maar toen Tessa zich ook wilde opgeven bleek ze te laat. “Superleuk, met van die schattige kindjes. Maar nu is blijkbaar dat hele dorp van de kaart geveegd. Het enige wat nog over is is vier maanden lang hulplokalen bouwen, maar dan ga ik liever gewoon extra lang skiën. Het is roeien met de riemen die je hebt.”  

Kan jij niet stil zitten wachten tot het klimaat naar de knoppen gaat? Teken dan hier de petitie van Greenpeace en laat de overheid een klimaatcrises uitroepen. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Door competitie zijn mensen zo gepolariseerd (en verdeeld) dat ze niet kunnen denken. De meeste rechtse groepen zien in het klimaatprobleem een voorwendsel voor immigratie. Het klopt wel dat hier het fundamentalisme van links ligt.

Reageer
gravatar

Democratisering is nu zo ver gegaan dat iedereen in dit land persoonlijk en direct verantwoordelijkheid draagt voor de rampen over de hele planeet.

gravatar

Jetset was een halve eeuw terug een gangbare term voor de unieke klasse miljonairs die het vliegtuig namen.
Het begrip raakte in onbruik toen de gewone man zichzelf massaal met hetzelfde karma belastte en het normaal werd.

Reageer
gravatar

Als je even naar de winkel loopt, dan hoor je ze altijd hetzelfde zeggen.
Heel stoer ook: ze ‘zijn daar niet mee bezig’.
‘Hard werken’ zeggen ze en ze doen alsof de rest nergens over gaat.
Wat is hun ideaal.
‘Man een maand werkeloos’, hard lachen, ‘gelukkig nu niet meer’, daarna kan ze zelf op vakantie, ze gaat dan naar Zambia ‘vliegen’.
De tijd vliegt voorbij.
Onwetendheid. Je job.
De caissière is de wereldburger, met de glamour van de jetset.
Emancipatie ook.
Per persoon van Londen naar New York vliegen is een uitstoot van 1 ton carbondioxide.
Als ze 1 keer in hun leven op de fiets de polder ingaan is het veel. Ze staan erboven. Ze zijn alweer bezig met de volgende vlucht.
Per vlucht sterven navenant veel hersencellen af.
Handtasje mag bij u houden. Lipstick.
(Man)vrouw van de wereld.
Egocomie.
Beste wensen.

gravatar

Wat ik mis: meedoen aan een rally is de ideale bezigheid voor een tussenjaar! Het pedaal diep intrappen, een paar nikkertjes en/ of dagootjes raken, genieten van de omgeving, voordat deze “verdwijnt” en dan pas naar school te gaan om te leren hoe de techniek het klimaat kan helpen, verdient de voorkeur boven het luisteren naar gekke Zweedse spijbelkoeien …

Reageer
gravatar

Hare Majesteit Koningin Máxima,

Sire, De infame schrijver van zijn nepbericht onder uw prachtige Naam, heeft een fout in de eerste zin van zijn lasterlijk bericht gemaakt. Waarschijnlijk had daar moeten staan: “Je had mij toch kunnen Whatsappen, dan (…)”.

Beetje fout, zou U Genadige over dat bericht van die minkukel kunnen hebben gezegd. Maar Uw jeugdige boezemvriendin Joanne zal daardoor wel onterecht erg boos op U zijn geweest, tenminste als ze er was ingestonken.

Belt mijn bescheiden persoontje Opsporing Verzocht of neemt Uw edele Echtgenoot dat Zijn welwillende rekening?

Met de meeste eerbied en zeer hoogste hoogachtend, Uw nederigste onderdaan en bescheiden dienaar,

Jhr Stevan Snoever,
directeur Rijks Voorlieg Dienst (RVD)

gravatar

Kun jij niet stil zitten wachten tot het klimaat naar de knoppen gaat?
Stem dan voor bouwen van kerncentrales en afschaffen van de markteconomie, helaas de enige echte oplossingen.
Petities zonder wezenlijke oplossingen helpen geen sikkepit.

Reageer