VGstockstudio / Shutterstock

Waarom presteren Nederlandse mannen zo uitzonderlijk goed?

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland is dit jaar weer groter geworden. Op de ranglijst van genderongelijkheid staat Nederland nu op de 38ste plek. Dat roept de vraag op: waarom presteren mannen in Nederland zo uitzonderlijk goed?

“Nederlandse mannen doen het echt stukken beter dan mannen elders in Europa”, zegt gender-onderzoeker Marcel Kaas. “Zo wordt in Finland de politiek gedomineerd door vrouwen, terwijl we hier nog nooit een vrouwelijke premier hebben gehad. En ook in het bedrijfsleven zijn Nederlandse mannen hun vrouwelijke tegenspelers op alle fronten de baas. Vrouwen krijgen hier totaal geen voet tussen de deur, zitten bijna nergens in het bestuur. Grote klasse van al die mannen.”

Kaas is maar wat trots op zijn gender. “We zijn niet alleen Europese landen hard voorbij gestreefd, maar ook landen waar mannen van oudsher uitzonderlijk goed presteren, zoals Namibië en Uruguay. Wel zonde dat we Servië nét hebben laten liggen, maar dat ene plekje halen we volgend jaar zeker in. Wat dat betreft maak ik graag de vergelijking met de Nederlandse handbalvrouwen: elk jaar presteren we weer een stukkie beter.”

Het einddoel is de lijstaanvoerder Jemen verslaan, zo vervolgt Kaas. “Het is belangrijk dat we na dit succes de aandacht niet laten verslappen. We hebben nog een lange weg te gaan.” Daarbij kunnen we volgens de gender-onderzoeker op een aantal dingen inzetten. “De loonkloof en deeltijdbanen voor vrouwen zijn daar al mooie voorbeelden van. Verder moeten we erop focussen de uitbreiding van het vaderschapsverlof weer terug te draaien naar twee dagen.”

“Mannen!”, aldus Kaas.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voel jij je ook als rechtse vrouw gekwetst door jouw rechtse politieke broeders die bedreven zijn in het malverseren en vertellen van leugens of onwetendheid voorwenden?

gravatar

dat je als vrouw gekwetst wordt boeit ons niet, omdat je een vrouw bent. Ik ben ook link zodat we meer niet-westerse vluchtelingen krijgen. Die bevorderen ook de genderongelijkheid! win, win dus

gravatar

Nog steeds last van de onmogelijkheid om hoofdletters en punten te maken op jouw toetsenbord? Ik zie dat je de komma al zelf hebt gerepareerd. Knap hoor.

Mijn reparatieaanbod van gisteren geldt nog tot zaterdag.