Sabphoto / Shutterstock

14 redenen waarom de jongeren niet meer lezen

De jongeren lezen niet meer. Maar hoe dat precies komt, weten wij. Er zijn veertien redenen voor. Dit zijn de redenen:

1. Het komt door de rappers. De rappers hebben het maar over hun hits en hun Instagramfoto’s, maar over boeken hoor je ze zelden. Zonde!

2. Er zijn te veel boeken. Dit jaar alleen al zijn er meer dan tien nieuwe boeken bijgekomen. Er is simpelweg te veel boek, en te weinig jongere. Die scheefgroei speelt het lezen parten.

3. Het ligt aan het licht. Er is tegenwoordig te weinig goed leeslicht. De jongeren vinden hun ogen belangrijk, dus sorry boeken, de gezondheid is belangrijker!

4. De boeken en de schrijvers zijn simpelweg niet geil genoeg. Jongeren houden van geile dingen, dus als het niet geil is, is het een handicap. We kijken met name even P.F. Thomése aan nu. Komaan P.F., step up the geil-game.

5. Het komt door dubbele fietstassen. Jongeren konden daar niet langs op het fietspad, en zijn daardoor pas later thuis. Hierdoor hebben zij de puf niet meer voor het lezen.

6. Adolf Hitler schreef ook een boek, en sindsdien hebben boeken toch iets sinisters. Het stigma is altijd aan boeken blijven kleven. Jongeren willen zich daar niet langer mee associëren.

7. Boeken zijn in de aanschaf op een vreemde manier duur. Voor de prijs van een boek kan je jezelf bekant blind zuipen. De kennis die je opdoet uit een boek is van onschatbare waarde, maar ja, denken jongeren, waar is m’n €22,95 gebleven?

8. De syntaxis in boeken kan nog wel eens een kluif opleveren en ook het gebruik van ambiguïteit zorgt er soms voor dat boeken qua duidelijkheid te wensen overlaten. Je moet dus goed bedenken waar je aan begint voordat je een boek open slaat. Best begrijpelijk dat veel jongeren daar voor passen.

9. Jongeren zetten ‘lezen’ op hun bucketlist. Ze willen graag nog eens lezen voordat ze doodgaan, maar dat staat dan onder ‘Het noorderlicht zien’, ‘De peterselie watergeven’ en ‘Hunkeren’. En wie is het kind van de rekening? Lezen.

10. Lezen staat nog niet in de Schijf van Vijf. Het komt eraan, maar de politiek en het Voedingscentrum dralen. En ondertussen dendert de ontlezing voort. Het is om woest van te worden.

11. Boeken zijn inconsequent. De ene keer werken ze op de lachspieren, de andere keer is het bittere ernst. Wat is het nu boeken!? Beslis godverdomme!

12. Er worden soms vergissingen gemaakt. Een jongere kan op het punt staan te gaan lezen, maar blijkt dan toch te gaan eten. Vergissing.

13. Lezen zorgt voor heftige beelden in de hoofden van jongeren. Daar hebben zij niet elke dag zin in. Begrijpelijk.

14. Lezen is té cool. Jongeren passen er voor om op dusdanig gruwelijke wijze de blits te maken als ze met lezen zouden doen. Het wachten is op een nieuwe culturele wind.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik grinnik nog een beetje na. Ik ben 81, en dus echt geen jongere, maar ik voel wel met ze mee. Lezen, pffft, het is maar gedoe. En dan zo’n boek op schoot. Met bladzijden en boekenleggers. Geef mij maar een poes. Prrrr. Lekker zacht en warm, en ook nog nageltjes.

Reageer
gravatar

ik weet zeker dat het komt omdat steeds meer jongeren al op zeer vroege leeftijd niet meer in sinterklaas geloven!!!! daardoor lopen ze ook de chocolade letters mis die ze anders wel hadden gekregen.. daardoor neemt de laag geletterdheid schrikbaren toe in nederland en allemaal de schuld van zwarte piet!!!!!

Reageer
gravatar

Hou in godsnaam eens op met dat stalken. Lezers van De Speld hebben hun eigen adresjes voor hun gerief. Daarbij moet je denken aan bibliotheek, theater, museum, politieke bijeenkomst, literaire lezing, sterrenrestaurant en grand café.

gravatar

Lieve Corrie, dat prikverschijnsel schijnt vooral in jouw Vogelwijk en het natuurlijk Duindorp te heersen.
De enige nabijgelegen “boekhandel”, Bruna, verkoopt alleen wat stripboeken aan Vogelwijkers en Duindorpelingen.
Ik hoopte dat jij tenminste zoals ik Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve hebt gelezen. Maar mijn hoop is nu volledig vervlogen.

gravatar

Hermans, Mulisch, Reve …. allemaal mannen en dus minderwaardig. Nogal wiedes dat Corrie ze niet leest. Wij vrouwen lezen vrouwen. Krijgen we ook geen prikogen van.