Gage Skidmore & Pieter Van Maele / Wikimedia Commons

Steeds meer criminelen zoeken hun toevlucht tot het presidentschap

Het is een steeds populairdere ontsnappingsroute voor criminelen: president worden. Als staatshoofd ben je onschendbaar en kun je niet veroordeeld worden voor misdaden die je in het verleden hebt gepleegd. 

“We zien dat steeds meer criminelen op deze manier hun straf ontlopen”, zegt rechtsgeleerde Johannes van Essen. Hij denkt bijvoorbeeld aan de Surinaamse crimineel Desi B. “Die man wordt gezocht voor een meervoudige moord, maar door president te worden heeft hij een handig achterdeurtje gevonden waardoor hij niet zomaar kan worden opgepakt. Hij kan vrij rondlopen en mag zelfs reizen naar het buitenland. Want daar geniet ‘ie diplomatieke onschendbaarheid.”

Ook de Amerikaanse crimineel Donald T. blijft op deze manier al jaren uit handen van Justitie, vertelt Van Essen. “Donald T. wordt nog gezocht voor belastingontduiking, oplichting en het betalen van zwijggeld, maar zolang ie president is, kan niemand hem iets maken. Heel frustrerend, want je weet gewoon precies in welk huis hij zich schuilhoudt. Namelijk het grootste huis van de stad. Ontzettend frustrerend allemaal.”

Desi B. en Donald T. doen volgens Van Essen ook geen enkele poging om onder de radar te blijven. “Ze leven op grote voet en komen veel in de openbaarheid. Ze schuwen de publiciteit allerminst. Heel pijnlijk als je bedenkt dat ze talloze slachtoffers hebben gemaakt. Die mensen verdienen rechtvaardigheid, niet dat de dader vrijuit staat te oreren in een vol stadion.”

Het zou Van Essen niet verbazen als nog meer staatshoofden iets op hun geweten hebben. “Wedden dat Willem-Alexander nog ergens een parkeerboete heeft openstaan in het buitenland?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Valt me nog mee. Ik had gerekend op valsheid in geschifte, omkoping, aanranding, verkrachting, diefstal, frauduleus handelen, paulianeus handelen, obstructie van de rechtsgang, beïnvloeding van getuigen, bedreiging, aanzetten tot geweld, samenzwering, belastingontduiking, hoogverraad, ambtsmisbruik, overtreding van de wet op de campagnefinanciering, verkiezingsfraude, smaad, discriminatie, hypotheekfraude, premiefraude, inhuren van illegalen, uitbuiting en ontduiking van de dienstplicht.

Reageer