Itsanan & Flower Studio / Shutterstock / CGTN Africa / YT / Krish Dulal / Wikimedia Commons

5 feestdagen die we dringend moeten importeren

Nu Black Friday en Thanksgiving meer en meer ingeburgerd raken krijgen we de smaak te pakken. Laten we snel ook de volgende feestdagen importeren.

Shahid Diwas (Dag van de Martelaren)
Nepal is een mooi land. Het is een bruisende, saamhorige gemeenschap, maar dat is het niet zonder slag of stoot geworden. Op Dag van de Martelaren vieren de Nepalezen de mensen die stierven voor het maatschappelijk welzijn en de ontwikkeling van het land. Velen offerden zichzelf op voor het voortbestaan van hun cultuur. Laten wij dat hier ook snel vieren. Op 30 januari kunnen we los. 

Dag van de Aardappel
Op 30 mei vieren we de Peruaanse Dag van de Aardappel. We houden van deze aardvrucht! De aardappel heeft niet alleen de Peruanen, maar ook ons veel gebracht, dus ja. Weetjewel?

Thaipusam 
Veel mensen in Nederland mogen dan wel niet precies weten wie de Heer Murugan is, maar waarom zou ons dat beletten om op 3 februari het Tamil- en Malayali-feest Thaipusam te vieren? We lezen dat in de Batu-grotten in Kuala Lumpur gelovigen hun lichaamsdelen doorboren om Marugan te dienen. We stellen vast de mergelgrotten voor, en gaan nog even goed nadenken hoe we dit buiten een narratief van neokolonialisme en cultural appropriation kunnen invoeren. Als we die beren op de weg hebben getackeld lijkt ons dit ronduit lachen.

Het Sambatra-festival
Leuk, nationale feestdagen, maar het is ook belangrijk om lokale feestdagen een kans te geven. Alleen de Antambahoaka-stam in Madagaskar viert dit feest, en niet om de minste reden: elk Antambahoaka-jongetje is nu officieel een man geworden. Cheers, big boys, geniet ervan! Want over zeven jaar mag je pas weer. 

Ghode Jatra
Hee, dat is leuk! Een Paarden-parade! In Kathmandu vieren eind maart, begin april ‘Ghode Jatra’, en dan rijden ze rond op paarden. Gaan wij ook doen.

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik stel voor Hallowien, of Holloween te introduceren, of hoe heet dat nog onbekende Amerikaanse feest met die Oostenrijkse Amerikanen die holle knakworsten in hun lichaamsopeningen steken (lekker toch?). Amerika en Engeland zijn beide stervende, dus wij moeten hard doorgaan die ten dode opgeschreven culturen te bewaren. SOS!
Bovendien hebben we met HW erbij drie (3!) avonden waarop we bedelende kinderen een voet kunnen afknellen met de voordeur. Hallogeween! Hét weg-met-onsfeest! En dan meteen erna Thanksgiving invoeren, als vijgenblad voor Blackfryday (zwartfrituurdag). Tevens uit dank dat WIJZELF, gemend door de commercie, onze eigen mooie taal en cultuur naar de kloten mogen helpen (maar daar hoor je de populistische Johnny’s niet over)!

gravatar

The fourth of July en Thanksgiving moeten we ook vieren! Alles voor de culturele overheersing, waar we nu de 75e verjaardag van vieren, van Amerika op Europa, uit dankbaarheid voor de bevrijding.

gravatar

Dankgevingsdag is vergeten. Wij vieren deze dag op 29 februari.. Het is een typische gezinsdag, waarop de hele familie (ook de zwarte schapen) bijeenkomt om onder het eten van een groot soort gevulde gebraden kip het Vliegend Spaghettimonster te danken dat de aarde weer rond is. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar een zekere Jahweh maakte van de aarde een vlakte, Overigens heeft het Spaghettimonster de aarde niet opnieuw bijna rond gemaakt, maar een Griek, genaamd Pythagoras.

Kijk hier voor meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_Spaghettimonster

Reageer