Rafiek De Bruin/YT

Bijleveld neemt verantwoordelijkheid: ‘Kamer verkeerd geïnformeerd over hoeveel Rutte wist’

Minister van Defensie Ank Bijleveld moet zich woensdag opnieuw verantwoorden in de Tweede Kamer over het Nederlandse bombardement in de Iraakse stad Hawija. In een brief gaat ze diep door het stof: “Ik heb uw Kamer niet goed geïnformeerd over de enorme kennis van de minister-president over deze kwestie.”

Volgens Bijleveld had ze het parlement al in een eerder stadium kunnen laten weten hoeveel premier Rutte wist over de burgerdoden. “Hij wist alles. Echt alles. Noem me één detail over dat bombardement en de minister-president wist er vanaf het allereerste moment van. De minister van Buitenlandse Zaken trouwens ook, net als zijn twee opvolgers en Menno Snel. Dat had ik u wellicht ietsje eerder kunnen meedelen. Maar ook later. Daar heb ik uit respect voor uw Kamer niet voor gekozen.”

Toch legt Bijleveld de schuld niet alleen bij zichzelf. “Natuurlijk gaat ook mijn ambtsvoorganger Jeanine Hennis niet vrijuit. Wanneer wist zij van de zeventig burgerdoden? Waarom heeft ze de Tweede Kamer nooit ingelicht? Dat zijn vragen waar we nu zo snel mogelijk antwoord op moeten zien te krijgen met elkaar. Het is in ieder geval al wel duidelijk dat het een rotzooitje was op het ministerie van Defensie tot 2017. Daarvoor draag ik de politieke verantwoordelijkheid, als je de Carrington-doctrine heel streng interpreteert.”

Bijleveld wijst ook op de rol van de Tweede Kamer. “In het vorige debat werd duidelijk dat u heel sterke vermoedens had over de kennis die diverse bewindspersonen hadden. Dat wekt bij mij de indruk dat u informatie had die u niet met mij gedeeld heeft. Dat neem ik mijzelf kwalijk.”

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wellicht kan Bijleveld in de Kamer zichzelf hardop afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is dat er zoveel incompetente lieden in Vak K zitten en hebben gezeten de afgelopen 25 jaar. Enige zelfreflectie komt de transparantie en de democratie alleen maar ten goede.

Reageer