Arno van der Steen/YT.com

Rutte: ‘Het is aan de samenleving om leiderschap te tonen’

Premier Mark Rutte verwerpt de kritiek dat hij de laatste tijd in moeilijke dossiers te weinig leiderschap toont. “Het is niet aan mij om leiderschap te tonen, maar aan de samenleving”, zei de minister-president dinsdag.

De premier reageerde op het verwijt dat hij vorige week onzichtbaar was in het debat over racisme en zich niet uitsprak over bestorming van een vergadering van KOZP. Maar ook op andere dossiers krijgt de premier regelmatig het verwijt dat hij geen leiderschap toont, zoals bij de problemen van de boeren, de bouwers, de leraren, de agenten, de zorgverleners en het klimaat.

Rutte zei dat hij er werkelijk niets van snapt dat er in dit land meteen naar de premier wordt gekeken als er behoefte is aan moreel leiderschap. “Alsof de politiek er is om problemen op te lossen. Ik heb wel wat beters te doen dan crisismanagement. Als de samenleving leiderschap wil, dan toont ze dat zelf maar.”

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu  2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gevraagd om een verdere rechtvaardiging van zijn premierschap, merkte Rutte nog op: “Kijk, het is heel eenvoudig. We leven in een democratie. Dus dat betekent dat het volk zijn leiders kiest. Dus wie heeft er dan feitelijk de leiding? Het volk. Ik snap eigenlijk niet wat ik hier doe, maar goed, daar gaat het niet om.”

Reageer