Omroep Gelderland/YT

3 tegenprestaties waarmee uitkeringsgerechtigden laten zien dat ze écht een uitkering willen

Gemeenten moeten voortaan van iedere bijstandsgerechtigde een tegenprestatie vragen. Ze mogen zelf kiezen in welke vorm dat gebeurt, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig iets passends te bedenken. De VVD heeft daarom een brochure naar iedere gemeente gestuurd met een aantal suggesties.

1. Een T-shirt dragen waarop ‘bijstandsgerechtigd’ staat met een pijl omhoog
Een tegenprestatie mag geen functie zijn waarvoor mensen normaal gesproken inkomen ontvangen. Er kan daarom gekozen worden voor het dragen van een zwart T-shirt, waar in grote witte letters ‘bijstandsgerechtigd’ op gedrukt is, met daarboven een dikke witte pijl omhoog.

2. Het grote ‘ik ben arm’-lied zingen tijdens het opruimen van zwerfafval
Uitkeringsgerechtigden kunnen ook vrijwilligerswerk doen in de vorm van het opruimen van zwerfafval met een prikstok. Als ze tegelijkertijd het welbekende ‘ik ben arm’-lied zingen kan dat worden gerekend als een tegenprestatie. Het lied gaat zo:

Ik ben arm, echt waar
Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven
Als ik over mijn schaamte heen stap en een uitkering aanvraag
Ik zal het bewijzen
In de vorm van een tegenprestatie


3. De hand van de burgemeester kussen
Het idee van een tegenprestatie is dat mensen niet zomaar een uitkering aanvragen. Om de zuiverheid van de intenties te bewijzen kan de gemeente de uitkeringsgerechtigde vragen de hand van de burgemeester te kussen en het volgende te zeggen: ‘Nederig kom ik tot u, o burgemeester, om een uitkering aan te vragen. Het spijt mij dat ik, zwakkeling, de samenleving tot last ben, maar ik zweer op mijn huurachterstand dat dit voor mij de enige oplossing is. Ik kus uw hand, burgemeester, en daarmee betoon ik eeuwig trouw aan de gemeente Zaanstad, die afdaalt om mij, zielige stumper, te hulp te schieten in tijd van nood.’

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu  2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

als je een uitkering hebt dan is het al onmogelijk om hier een vage kennis te worden. dat bedrag hakt er net even te veel in en een leesbank voor speltlezers bestaat nog niet. dus dan is zo,n tegenprestatie dubbel funktioneel, en je vericht wat nuttig werk zo nu en dan de hele week en je kan weer ergens over meepraten hier

Reageer
gravatar

zelf doe ik dat al heel wat jaren en ik schaam me rot.. vandaar dat ik laat zien in een filmpje dat ik er de komende tijd eens flink tegen aan zal gaan. zelf wil ik met het initiatief komen om die lawaaierige vervuilende bladblazers per direct te verbieden, bij de gemeente en ook particulier!! en dan alle blaadjes weer met de hand gaan oprapen. zoals vroeger! wie heeft er geen herbarium moeten maken iop de lagere school. dan was je de hele dag blaadjes aan het rapen net zo lang tot je alle boom soorten had .. https://youtu.be/NrEOZ7B41UE

Reageer