Rijnmond/YT

5 voorstellen voor minder werkdruk in de zorg

Verpleegkundigen staken vandaag omdat hun salaris niet meer overeenkomt met de hoeveelheid taken die ze moeten uitvoeren. Zelf willen ze 5 procent meer loon, maar eigenlijk is het beter om de werkdruk te laten afnemen. 5 voorstellen.


1. Cliniclowns zorgtaken over laten nemen
Cliniclowns verdienen met een startsalaris van zo’n 2800 euro veel meer dan de gemiddelde verpleegkundige. Daar mag best wat tegenover staan. Bovendien kan het, zeker voor de jonge patiënten, best een fijne ervaring zijn: terwijl een cliniclown je afleidt door een trits aan elkaar geknoopte zakdoeken uit zijn linker neusgat te trekken – hopla, ineens je blindedarm eruit! Het maakt zo’n bezoek van een cliniclown een spannende ervaring voor jong en oud. Gaat ‘ie met die tangen en knijpers alleen jongleren of doet die clown meteen ook je hoornvliestransplantatie?

2. Zorgrobots
Ziekenhuizen moeten inzetten op innovatieve middelen zoals zorgrobots. Zorgrobots kunnen een aantal taken van verpleegkundigen overnemen zodat die zich kunnen richten op hetgeen waarvoor ze de zorg zijn ingegaan: de administratie.


3. Patiënten zichzelf aan het einde van de operatie laten dichtnaaien
Stel je voor: je hebt net 8 uur lang ribbenkasten opengezaagd, in hartspieren zitten wroeten en met een millimeterprecisie kunstkleppen ingebouwd – en dan moet je die patiënt nog helemaal van boven tot onder dichtnaaien. Het zijn precies dit soort verplichte nummertjes die artsen en verpleegkundigen in de operatiekamer opbreken. Waarom laat je patiënten niet gewoon aan het begin van de operatie een instructievideo zien zodat ze aan het einde zelf met naald en draad de boel weer proper maken? Dan kan de anesthesioloog ook een beetje bijtijds op huis aan. Als ze dan toch bezig zijn: laat ze even een zwabber door de OK halen. En niet vergeten het licht uit te doen!

4. IS-vrouwen omscholen tot verpleegkundige
Of we het nou willen of niet: die IS-vrouwen komen straks onze kant op. We kunnen daarom maar beter de tering naar de nering zetten en ze meteen bij aankomst interneren bij een ROC-verpleegkunde. Met een beetje geluk hebben ze al de nodige ervaring met het amputeren van lichaamsdelen of het verlenen van palliatieve zorg, al dan niet vrijwillig.


5. Maximale leeftijd van 80 jaar instellen
Op dit moment mogen mensen nog zo oud worden als ze zelf willen. Beter is het om een maximale leeftijd in te stellen van 80 jaar. Zo daalt de vraag naar zorg en kunnen verpleegkundigen hun tijd weer besteden aan mensen die er echt toe doen: millennials.

Beleef opnieuw het jaar met het meest betrouwbare jaaroverzicht – bestel nu  2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben geen zorgdeskundige maar volgens mij maken blindedarmoperaties en hoornvliestransplantaties geen deel uit van het takenpakket van verpleegkundigen… En jezelf dichtnaaien, oké maar moet dat dan persé zonder verdoving..?

Reageer
gravatar

Shit, nog maar … jaren tot ik 80 word ! Gelukkig heb ik net bij de Gemeente bedongen dat ik mijn leeftijd hexa-decimaal mag noteren, dus nu ben ik jonger dan 50 jaar.

Reageer
gravatar

Ik heb goede ervaringen met insuline in de palliatieve zorg!
Tijdens mijn bezoekuren ben ik gaarne bereid een omscholingskursus te verzorgen.

Hantering van de AK47 of keukenmes wordt immers niet door de zorgverzekeringen vergoed.

Reageer
gravatar

Die arme IS-vrouwen zijn natuurlijk wel getraumatiseerd!

We geven ze eerst slachtofferhulp en laten ze daarna een speciaal zorgtrajekt doorlopen.
En meteen 5 hulpverleners voor hun kindertjes.

Ondertussen kunnen we een fijn huis voor ze regelen, met 1000 euro inrichtingskosten.
En een uitkering natuurlijk.

Reageer