NOS Sport/YT

Oranje onder 17 klaar om verloren gouden generatie van 2005 op te volgen

Talenten hebben alles in zich om uit te groeien tot gedegen subtoppers

Met het behalen van de vierde plaats op het WK in Brazilië, ligt Oranje onder 17 op koers om de gouden verloren generatie van 2005 op te volgen. Sterspeler Naci Ünüvar: “Ook het Oranje onder de 17 van toen verloor in de halve finale van Mexico.”

Ünüvar noemt het eervol in om in de voetsporen van al die vergeten talenten van 2005 te treden. “Het is het enige Oranje onder 17 dat ooit een medaille op een WK heeft weten te behalen. Het zat vol met latere culthelden als Jeffrey Sarpong, Erik Pieters en Ruud Vormer. Het is fantastisch om hen op te volgen.”

Voor Chelsea-talent Ian Maatsen is een half mislukte voetballer als Dirk Marcellis een inspiratiebron. “Maar denk ook aan iemand als Jordy Buijs. Ik denk dat de spelers van dit team alles in zich hebben om uit te groeien tot gedegen subtoppers. Maar het is natuurlijk niet zo dat je na een prestatie als deze zomaar 17 wedstrijden in het eerste van NAC speelt. Daar moet je nog keihard voor werken.”

Bondscoach Peter van Veen is trots op zijn team, maar tempert de hooggespannen verwachtingen waar de jeugdspelers nu mee geconfronteerd worden. “De verloren gouden generatie van toen volg je niet zomaar op, daar zaten jongens bij als Mike van de Kooij en Jan-Arie van der Heijden. Ik moet ook nog maar zien of het deze generatie ook lukt om na een veelbelovende start op hun dertigste grotendeels vergeten te zijn of een bijrol te spelen bij een middenmoter als Feyenoord.” 

Van Veen stelt dat met deze generatie de toekomst van het Nederlands voetbal allesbehalve zeker is. “Misschien lukt het hen om zich niet te kwalificeren voor het WK van 2028, maar ik zie de toekomst somber in.”

Geef je vrienden en familie een toekomst cadeau met De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo zie je maar weer,.. al die klaagzangen over de toekomst
van het Nederlandse voetbal zijn nergens voor nodig.
Vroeg of laat komt er vanzelf weer een nieuwe verloren nieuwe generatie bovendrijven.
It’s all In the game.

Reageer