Studio De Speld

Theresa May zit al dagen klaar voor stemming over deal Johnson

Boris Johnson heeft een brexit-deal gesloten met de Europese Unie. Hij hoeft de deal alleen nog door het Lagerhuis te loodsen. Daar zit Theresa May al dagen heerlijk languit klaar voor de stemming aanstaande zaterdag.

Naast haar staat een knus tafeltje met een etagère, gevuld met scones en macarons. De geurkaars appeltaart brandt al. “Hoe laat begint dat debat? Ik wil niks missen”, zegt de oud-premier ongeduldig. Ze vouwt haar dekentje om zich heen. “Knap werk, zo’n deal. Een geweldige deal, zegt Boris zelfs. Dat wordt vast een triomftocht voor hem in dit parlement.”

Ze kijkt met name uit naar de rol die de Noord-Ierse partij DUP zal spelen bij de stemming. May riep in 2016 verkiezingen uit om die vervolgens zelf te verliezen. Haar partij was toen genoodzaakt een coalitie te vormen met de DUP. “Een meesterzet”, zegt May nu. “Neem alsjeblieft nog een scone met marmelade.”

“De 25 parlementsleden die Johnson vorige maand heeft ontslagen of zelf ontslag hebben genomen zullen hem nu ongetwijfeld gunstig gezind zijn”, mijmert May. “De deal komt er vast met vlag en wimpel doorheen zo.”

Glunderend beseft ze dat het moment steeds dichterbij komt. “Nog maar een dagje wachten. Precies genoeg tijd om het laatste seizoen van Peaky Blinders af te kijken.” Ontroerd gaat ze even rechtop zitten: “Er is zoveel om positief over te zijn.” Haar stem breekt. “Ik ben trots dat ik mag kijken naar het land waar ik zoveel van hou.”

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

David Cameron toen hij een zakendeal met China maakte, beloofde daar dat ze in Engeland (Engels is ongeveer de grootste wereldtaal) Chinees zullen gaan leren op school. En zo gebeurde, dan kun je toch begrijpen dat mensen gaan nadenken over hun eigen identiteit.

Reageer
gravatar

Door de nadruk te blijven leggen op het kolonialisme en par met het Duitse nazisme (een intern familieverhaal dat daar niets mee te maken heeft) is misschien Duitsland vergeven. Maar common sense is het niet. Ze hebben sommige landen nog wel met een deugdelijke grondwet achtergelaten, die heeft Suriname nog steeds niet.

gravatar

Daarom hebben we juist LGBTQ. Wij leren misschien geen Chinees maar we bouwen de mensen gewoon om tot Chinezen, dat is democratie; er zijn immers veel meer Chinezen op de wereld en nationalisme telt niet voor ons.

gravatar

Aanvankelijk werd de Verenigingskerk in de Schengenlanden gezien als een gevaarlijke sekte. Echter inmiddels zijn de ideeën van Reverend Moon standaard.

gravatar

LEES ALS:

“In de kader van het gelijkschakeling van de taaluitingen voor de beide seksen adviseren wij het omschrijving “étagist m/v” te gebruiken.”